Saturns største måne

Av Saturns over 60 måner er Titan ikke bare den største, men også en av de mest interessante og mystiske. Den er omtrent en halv gang større enn jordas måne, og noen hundre kilometer større enn planeten Merkur.

Titan og Saturns ringer

Titan sammenliknes ofte med jorda. Atmosfæren har skyer som gir regn, og det er store innsjøer i polområdene. Sjøer av denne typen finnes ingen andre steder enn på Titan og her på jorda.

Titan har også forutsigbart vær, vulkaner og sannsynligvis kontinentalplater som beveger seg, slik som på jorda. Dette gir landskap med fjellkjeder, sanddyner, daler og strender.

Mange astronomer ser på Titan som en tidlig utgave av jorda. De mener at denne månens atmosfære og overflate minner om vår egen klode på den tiden da livet oppstod.

Men Titan får bare en bitte liten del av det sollyset jorda får, blant annet fordi atmosfæren er så tykk og disig. Den tette atmosfæren og den store avstanden til sola gjør at det er veldig kaldt der.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av Saturn og månen
Illustrasjon av Saturn og månen

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!