Fant en ny stjerne

Tycho Brahe var en dansk adelsmann som kartla stjerner og planeter uten kikkert eller teleskop. Hans observasjoner av en ny stjerne i 1572 og Den store kometen i 1577 skulle være med på å endre vårt verdensbilde. Brahe bygde også nye instrumenter, blant annet en stor sekstant. Han utarbeidet også en egen stjernekatalog.

Den moderne observerende astronomien

Brahe var grunnlegger av den moderne observerende astronomien. Han ble født på Knutstorps slott i Skåne, som den gang var dansk, i 1546. Foreldrene var riksråd Otte Brahe og hans kone Beate Bille. I 1572 observerte Brahe en ny stjerne, som nå kalles Tycho Brahes nova (SN 1572). Det er en supernova i stjernebildet Kassiopeia. 

Uranienborg observatorium

I 1573 utga Brahe boka «De Nova Stella» og innførte med den begrepet «nova» for en ny stjerne. Noen år senere mottok han øya Hven i gave av Kong Fredrik II. Her bygget han Uranienborg slott og observatoriet Stjerneborg. 

Keiserlig astronom

Etter en krangel med den nye danskekongen Kristian IV i 1599, flyttet Brahe til Praha og ble Böhmens offisielle, keiserlige astronom. Brahe fikk en nyresykdom og etter elleve dagers sykeleie, i 1601, døde han. Han ble 54 år gammel. I over 400 år ble det spekulert i om han ble kvikksølvforgiftet. Både hans elev Kepler og danskekongen ble mistenkt. Dette ble tilbakevist i 2010, da hans levninger ble gravd opp og undersøkt. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vitenskapsmannen Tycho Brahe  

Fakta om Tycho Brahe:

Det blotte øye

Brahe var den siste store astronomen som kun brukte øynene. Det første teleskopet ble tatt i bruk sju år etter hans død. 

Messingnese

Som 19-åring mistet Brahe en del av nesa i en sverdduell med en medstudent. Han brukte en protese resten av livet. I alle år har man trodd han hadde en nese av sølv. Etter utgravingen i 2010 slo arkeologene fast at den må ha vært av messing. 

Brahe en tyrann?

Det ryktes at Brahe drev et undertrykkende regime på øya Hven, og at han var dypt foraktet av bøndene som bodde der.

Lever blant stjernene

Brahe lever bokstavelig talt videre blant stjernene. Kraterne Tycho på månen og Tycho Brahe på Mars er oppkalt etter ham. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  ORAGE FORLAG AS 
 • NRK
  Nrk.no/skole
   
   

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. NRK
  5. Getty Images