Fant en ny stjerne 

Tycho Brahe var en dansk adelsmann som kartla stjerner og planeter uten kikkert eller teleskop. Hans observasjoner av en ny stjerne i 1572 og Den store kometen i 1577 skulle være med på å endre vårt verdensbilde. Brahe bygde også nye instrumenter, blant annet en stor sekstant. Sekstant måler vinkel mellom horisont og himmellegemer, og brukes blant annet for å navigere på sjøen.

Brahe utarbeidet også en egen stjernekatalog.

Den moderne observerende astronomien  

Brahe var grunnlegger av den moderne observerende astronomien.
Han ble født på Knuts torp slott i Skåne, som den gang var dansk, i 1546. Foreldrene var riksråd Otte Brahe og hans kone Beate Bille. I 1572 oppdaget Brahe en ny stjerne, som nå kalles Tycho Brahes nova (SN 1572). Det er en supernova i stjernebildet Kassiopeia.

Uranienborg observatorium  

Han gir ut boka «De Nova Stella» og innfører med den begrepet nova for en ny stjerne.

Kong Fredrik ll gir ham øya Hven. Her bygger han Uranienborg slott og observatoriet Stjerneborg.

Keiserlig astronom  

Etter en krangel med den nye danskekongen, Kristian lV, flytter Brahe til Praha. Der blir han  Böhmens offisielle, keiserlige astronom.

Brahe får en nyresykdom og dør etter 11 dagers sykeleie, 54 år gammel. I over 400 år ble det vurdert  om han ble kvikksølvforgiftet. Både hans elev Kepler og danskekongen ble mistenkt. Dette ble tilbakevist i 2010, da han ble gravd opp og undersøkt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vitenskapsmannen Tycho Brahe  

Fakta om Tycho Brahe 

Det blotte øye  

Brahe var den siste store astronomen som kun brukte øynene. Det første teleskopet ble tatt i bruk sju år etter hans død.

Messingnese 

Som 19-åring mistet Brahe en del av nesa i en sverdduell med en medstudent. Han brukte en protese resten av livet. I alle år har man trodd han hadde en nese av sølv. Etter utgravingen i 2010 slo arkeologene fast at den må ha vært av messing.

Brahe en tyrann? 

Det ryktes at Brahe drev et undertrykkende regime på øya Hven, og at han var dypt foraktet av bøndene som bodde der.

Lever blant stjernene 

Brahe lever bokstavelig talt videre blant stjernene. Kraterne Tycho på månen og Tycho Brahe på Mars er oppkalt etter ham.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Kjelder:

 • Universet Junior (2019)
  ORAGE FORLAG AS 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. NRK
  5. Getty Images