Velkommen til hjernen!

Det er her inne, i den rosa geléaktige klumpen du bærer inne i skallen din det skjer – dette er kjernen som gjør deg til den akkurat du er. Her ligger det milliarder av hjerneceller tett i tett. Uten hjernen, ingen deg. Ingen følelser. Ingen opplevelser. Ingen læring. Er ikke det rart?

Hjerneceller tett i tett

Hjernen består av milliarder av hjerneceller som ligger tett i tett. De tar imot signaler om hva som skjer utenfor oss og inne i oss samtidig. Sammen lager hjernecellene opplevelsen av hvordan vi har det og av hvordan verden er rundt oss. Hvordan har du det, akkurat nå? Hvordan er det rundt deg?

Hoppende glad hjerne

Hjernens fire figurer

Noen hjerneceller samarbeider ekstra mye. Så mye at vi kan si at de hører sammen i figurer. Inne i alle hjerner bor de samme figurene:

1. Den kloke som hjelper deg å ta gode valg.
2. Vokteren som passer på at du er trygg.
3. Speideren som hjelper deg med å få det som er godt for deg.
4. Skattkisten som lagrer det som er viktig så du kan bruke det igjen.

Hvem tror du er mest aktiv hos deg akkurat nå? Er de venner eller kjemper de litt om oppmerksomheten din?

Sterk hjerne

1. Speideren


Speideren er ekspert på å finne belønninger og det som er godt for oss. Speideren roper ut når noe veldig godt eller viktig er innen rekkevidde – for eksempel deilig mat eller godteri, et glass vann når du er tørst, eller kanskje en fotball som du kan sparke? Speideren er også veldig opptatt av å høre til, og kan hoppe rundt av glede og iver når du blir invitert i en bursdag eller får en klem av den du er forelska i. Hva er din Speider mest opptatt av?

Figur som speider

2. Vokteren


Vokteren passer på at du er trygg. Skjer det noe veldig skummelt, som for eksempel at en bil kommer susende, så roper Vokteren så høyt at kroppen din bare hopper unna, og det uten at du rekker å tenke over det. Det er jo kjempesmart! Men er det alltid smart å ikke tenke?

Vokteren lytter

3. Den kloke


Den kloke er kjempegod til å tenke. Når noe skjer så vil Den kloke hjelpe deg med å forstå hva det er som skjer, hva som sannsynligvis skjer videre, hva som er best for deg å gjøre nå og hva andre rundt deg mener du skal gjøre. Noen ganger er svarene på alle disse tankene ikke de samme, og da kan det hende Den kloke trenger litt hjelp. Kanskje Speideren eller Vokteren har noen gode råd?

Den kloke tenker

4. Skattkisten


Speideren, Vokteren og Den kloke er alle tre en del av deg, og de deler på en enorm skattkiste, nemlig alt du har sett og lært til nå som ligger lagret inni hjernen din. Skattkisten er hukommelsen din, og den har uendelig mye plass!

Skattekisten – hukommelsen din
Figurene i hjernelæring

Rolig i hodet

Hjernen din gjør mye for deg helt automatisk. Den hjelper deg hele tiden med å forstå hva som skjer og å få tak i det du trenger. Stort sett prøver Vokteren, Den kloke og Speideren å hjelpe deg samtidig. De kan være flinke til å samarbeide, men noen ganger er det vanskelig å høre alle tre fordi en av dem roper kjempehøyt.

Det er ikke godt når det blir svart i hodet fordi Vokteren roper, og Den kloke ikke klarer å hjelpe oss å tenke. Eller når Speideren er så ivrig på å gå ut og leke at det er umulig å konsentrere seg om leksene. Det er lettest å tenke når hodet er rolig, og ingen roper inni der.

Hjerne i lotus

Hvordan?

Etter hvert skal du få lære hva som kan hjelpe til med å roe ned Vokteren eller en av de andre når de roper. Og om hvordan du kan lytte til dem litt ekstra for å forstå hva det er de prøver å si deg.

Spørrende hjerne

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images