Velkommen til hjernen!

Den rosa klumpen du bærer inne i skallen din er den som gjør deg til akkurat den du er. Her ligger det milliarder av bittesmå hjerneceller. Uten hjernen, ingen deg. Ingen følelser. Ingen opplevelser. Ingen læring. Er ikke det rart?

Hjerneceller tett i tett

Hjernen er bygget av milliarder av hjerneceller. Celler er kroppens byggesteiner. Hjernecellene tar imot signaler om hva som skjer utenfor oss og inne i oss. Signalene kommer inn samtidig og hjernecellene samarbeider om å tolke dem. De lager opplevelsen av hvordan vi har det. De gir oss også et bilde av hvordan verden er rundt oss.

Hvordan har du det, akkurat nå? Hvordan er det rundt deg?

Hoppende glad hjerne

Hjernens fire figurer

Noen hjerneceller samarbeider ekstra mye. Så mye at vi kan si at de hører sammen. Vi kan se for oss at de er figurer, og gi dem navn:

1. Den kloke som hjelper deg å ta gode valg.
2. Vokteren som passer på at du er trygg.
3. Speideren som hjelper deg med å få det godt.
4. Skattkisten som lagrer det som er viktig så du kan bruke det igjen.

Hvem tror du er mest aktiv hos deg akkurat nå? Er figurene venner? Eller kjemper de litt om oppmerksomheten din?

Sterk hjerne

1. Speideren


Speideren er ekspert på å finne det som er godt for oss. Speideren roper ut når noe veldig godt eller viktig er i nærheten. Det kan være godteri, eller et glass vann når du er tørst. Det kan også være en fotball som du kan sparke. Speideren har også veldig lyst til å høre til. Den kan hoppe rundt av glede når du blir invitert i en bursdag eller får en klem av den du er forelska i. Hva er din Speider mest opptatt av?

Figur som speider

2. Vokteren


Vokteren passer på at du er trygg. Hvis det skjer noe veldig skummelt, roper Vokteren så høyt at kroppen din bare hopper unna. Dette kan for eksempel skje når en bil kommer susende. Det skjer ofte så fort at du ikke rekker å tenke over det. Det er jo kjempesmart! Men er det alltid smart å ikke tenke?

Vokteren lytter

3. Den kloke


Den kloke er kjempegod til å tenke. Den vil hjelpe deg å forstå hva det er som skjer. Den vil også fortelle hva som kan skje videre, hva du burde gjøre nå og hva andre rundt deg mener du skal gjøre. Noen ganger er svarene på alle disse tankene ulike. Da kan det hende Den kloke trenger litt hjelp. Kanskje Speideren eller Vokteren har noen gode råd?

Den kloke tenker

4. Skattkisten


Speideren, Vokteren og Den kloke er alle tre en del av deg. De deler på en enorm skattkiste: Alt du har sett og lært til nå. Det ligger lagret inni hjernen din. Skattkisten er hukommelsen din, og den har uendelig mye plass!

Skattekisten – hukommelsen din

Rolig i hodet

Hjernen din gjør mye for deg helt automatisk. Stort sett prøver Vokteren, Den kloke og Speideren å hjelpe deg samtidig. Og de kan være flinke til å samarbeide. Men noen ganger er det vanskelig å høre alle tre fordi en av dem roper kjempehøyt.

Det er ikke godt når Vokteren roper så høyt at Den kloke ikke klarer å hjelpe oss å tenke. Eller når Speideren er så ivrig på å gå ut og leke at det er umulig å konsentrere seg om leksene. Det er lettest å tenke når hodet er rolig, og ingen roper inni der.

Hjerne i lotus

Hvordan?

Etter hvert skal du få lære hva som kan hjelpe til med å roe ned figurene når de roper. Og om hvordan du kan lytte til dem og forstå hva det er de prøver å si deg.

Spørrende hjerne
Oppgave

Vi utforsker hjernen


Noen ganger vil ikke Speideren, Vokteren og Den Kloke ta imot beskjeder fra hverandre eller høre på hverandre. Hvorfor skjer det? (For eksempel at man gjør noen man ikke får lov til.)

På hvilken måte kan Skattkisten påvirke de andre figurene? (Eksempel: Minner kan gjøre at Vokteren roper og vi kjenner ubehag/uro/redsel eller det kan vekke gode følelser hos Speideren som gjør at vi utfordrer oss til å lære noe nytt.)

Kan du komme på et eksempel fra siste uke hvor du stoppet opp og hørte på hva de ulike figurene ønsket å fortelle deg? Eller kan du komme på et eksempel?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hjernestruktur i sort og grønt
Hjernestruktur i sort og grønt
Oppgave

Eggsperiment


  1. Ta et egg som skal forestille hjernen.
  2. Legg egget i en plastbeholder med lokk og slipp plastbeholderen ned fra et høyere punkt (eksempel: lekestativ). Egget vil antagelig knuse.
  3. Fyll så plastbeholderen med vann og legg egget oppi.
  4. Gjenta med å slippe fra et høyt punkt.

Hjernen vår flyter i vann for ekstra beskyttelse. Visste du at vannet vasker hjernen hver natt når du sover?

Hjernestruktur i sort og grønt
Hjernestruktur i sort og grønt
Oppgave

Rosinminner


Vi skal nå se på hva som menes med at sansene husker.

  1. Læreren gir deg to rosiner.
  2. Hold den ene i hånden: hvordan føles den? Se på rosinen, hva ser du? Ta den inntil øret og skvis den mellom fingrene, har du noen gang tenkt på at rosin har en lyd? Lukt på den, hva lukter den?

Spis den

  1. Putt den andre rosinen i munnen og spis den sakte.
  2. Fortell hvordan det kjennes.
  3. Ble det hentet opp noen minner fra Skattkisten?
  4. Ikke alle minner er gode – hvordan var dine?
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hjernestruktur i sort og grønt
Hjernestruktur i sort og grønt

Roboten Hjernus


Visste du at vi mennesker av og til synes det er enklere å fortelle vanskelige ting til en robot enn til andre folk? Kanskje du vil fortelle roboten Hjernus om en gang Vokteren din ble veldig stor.

Hvis du vil kan du be Hjernus fortelle en voksen.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images