Topp syv

Du har kanskje lagt merke til at folk er glade i å lage lister over favorittingene sine. Kanskje har du selv laget en sånn toppliste over hva slags mat du synes er best, eller musikken du liker?

Dette har mennesker faktisk holdt på med siden oldtiden. En av de mest kjente listene er listen over verdens syv underverker. Dette er en liste som gamle greske historikere kom opp med for over 2000 år siden. Denne tiden kalles antikken. Listen inneholder syv byggverk som folk i antikken mente var det mest imponerende mennesker hadde fått til.

De syv underverkene på listen er: 

 1. Den store pyramiden i Giza
 2. Mausoleet på Halikarnassos
 3. Zevs-statuen i Olympia
 4. Babylons hengende hager
 5. Fyrtårnet ved Alexandria
 6. Artemis-tempelet i Efesus
 7. Kolossen på Rhodos

… men bare ett av disse underverkene finnes fremdeles i dag. Vet du hvilket? 

De gamle grekerne reiste stort sett i områdene de kjente godt, og langs handelsrutene som var viktige for dem. Derfor lå alle de syv underverkene omkring Middelhavet. De besøkte jo ikke steder som England, Kina eller Sør-Amerika!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Pyramide, Cairo, Egypt

Flere lister 

Akkurat som med andre topplister har folk gjerne forskjellig smak. Derfor er det egentlig mange versjoner av listen fra antikken, som alle har litt forskjellig innhold. I senere tid slo man sammen alle disse versjonene, for å få den listen vi snakker om her.

De best kjente versjonene kommer fra Antipatros fra Sidon og Philo fra Bysants. De levde i hvert fall 100 år før Kristus (f.Kr). Vi kan også nevne Kallimakhos fra Kyrene, og den store historikeren Herodot. Hva som kom på listene deres, var avhengig av hvor de reiste, og deres personlige mening. Fyrtårnet ved Alexandria er for eksempel byttet ut med Istarporten i Babylon i noen av listene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Statue av Herodot

Hvorfor syv? 

For antikkens grekere var syv et viktig tall. De hadde oppdaget fem planeter, og sammen med sola og månen ble det syv viktige himmellegemer. Derfor mente de at det skulle være syv underverker på listen.

Gamle egyptere som bygger en pyramide

#1 Den store pyramiden i Giza

Selv om alle de andre underverkene har blitt ødelagt, står pyramiden i Giza fremdeles. Du kan dra og se den nord i Egypt. Den ble bygget omtrent 2500 år f.Kr. for at faraoen Kufu skulle bli gravlagt der. Man tror at det tok rundt 14 år å bygge pyramiden.

Verdens høyeste 

Da pyramiden var ferdig, var den 146,5 meter høy. Ingen bygninger i verden var så høye før på 1300-tallet, da Lincoln-katedralen i England tok rekorden.

Pyramiden er også veldig stor. Sokkelen er på 55 000 kvadratmeter, og hele pyramiden består av 2,3 millioner steinblokker.

I dag er pyramiden litt lavere enn den var, fordi sand og vind har slitt bort de ytterste steinene. Allikevel er den utrolig imponerende å se i virkeligheten.

Det egyptiske samfunnet 

Man vet fortsatt ikke helt sikkert hvordan pyramidene ble bygget, men de forteller oss at egypterne var dyktige arkitekter og ingeniører. Pyramidene er fulle av mysterier og spor etter de som brukte dem. Ved å studere dem kan vi lære om hvordan livet var i det gamle egyptiske samfunnet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Pyramide fra Giza

#2 Mausoleet i Halikarnassos

I midtøsten lå det en gang et stort rike som het Persia. Her holdt Mausolos til. Han var en rik guvernør som bygget en hel hovedstad til seg og sin hustru Artemisia. Byen lå omtrent der hvor Tyrkia er i dag, og ble kalt Halikarnassos.

Mausolos var glad i luksus og fylte byen med vakre statuer og templer. Han ville også ha den samme luksusen når han var død, derfor bygde han en storslått grav til seg selv. Dette ble kalt Mausoleum. Mausolos døde i 353 f.Kr.

41 meter 

Mausoleet ble tegnet av to greske arkitekter, Pytheos og Satyros. Det var bygget opp litt som en kake, med tre nivåer i forskjellige stiler. Rundt kanten var det 36 søyler, og trapper som ledet opp til nivåene over.

På toppen av det spisse taket, var det en statue av en vogn med fire hester. Hvis vi teller med den var hele bygget cirka 41 meter høyt. Det var også andre skulpturer og dekorasjoner rundt graven på alle sider.

Lever videre 

Antakelig ble graven ødelagt av et jordskjelv, en gang i middelalderen. En ting som lever videre, er ordet «mausoleum». I dag bruker vi det om alle store, fine byggverk som er laget for å være noens grav.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mausoleum, Halicarnassus

#3 Zevsstatuen i Olympia

Olympia var et hellig sted i antikkens Hellas. Grekerne trodde det var der guden Zevs slo seg ned, herskeren over alle de andre gudene. Her holdt man de første olympiske lekene, og ett av de syv underverkene ble reist til ære for Zevs – en enorm statue som sto inni Zevs sitt tempel.

Statuen ble laget av skulptøren Phidias cirka 435 år f.Kr.

Bygget av tre 

Statuen viste Zevs på en trone av sedertre. I den ene hånden holdt han et septer med en ørn på. I den andre var det en liten statue av seiersgudinnen Nike. Hele statuen og tronen var dekorert med gull, elfenben og edelstener. Prestene i tempelet var nødt til olje statuen jevnlig for å beskytte den mot klimaet i Hellas.

Statuen var nesten 12 meter høy, og fikk nesten ikke plass i tempelet. Det ble sagt at hvis Zevs reiste seg, ville han rive taket i stykker.

Brant opp 

Folk reiste til Olympia for å se statuen i 800 år. Den gale romerske keiseren Caligula ville frakte den til Roma og bytte ut hodet med sitt eget. Det ble det aldri noe av.

Man vet ikke helt hvor det ble av statuen til slutt. Det kan være den ble fraktet til Konstantinopel, og at den brant opp der. Tempelet ble ødelagt i år 426 etter Kristus (e.Kr.), så det er mulig at det var da den ble tapt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Illustrasjon av Zeus

#4 Babylons hengende hager

Ingen av de andre underverkene er så mystiske som dette. Hagene blir beskrevet i mange antikke tekster fra Hellas og Roma, men man er ikke sikre på om det har eksistert. Hvis det fantes må babylonerne ha vært dyktige ingeniører, flinkere enn alle andre folk på den tiden. Å holde en stor hage grønn og frodig midt i en ørken er vanskelig nok, men hvordan fikk de vann helt opp på taket?

En kone med hjemlengsel 

En av historiene om hagen var at kong Nebukadnesar II fikk bygget den til sin kone, fordi hun lengtet hjem. Hun var fra det frodige landet Media, som lå der hvor Iran er i dag. Tekstene forteller at bygget var en serie av hager i flere etasjer, så det så ut som et fjell av blomster, planter og urter.

Avansert vanning 

For å frakte vann til en opphøyd hage må man få vannet til å renne oppover. Det er ikke lett. En teori er at de brukte en slags skrue som dyttet vannet oppover i et rør. Oppfinneren Arkimedes beskrev en slik skrue, men han levde lenge etter at hagene skal ha blitt bygget.

Et annet sted 

Det kan ha vært at historikerne har tatt feil, og at hagen ikke lå i Babylon. Det står nemlig ingenting om hagen i babylonske tekster, noe som er litt rart.

Forskere ved Oxford-universitetet har funnet tekster om en annen hage som ble bygget av kong Sankerib av Assyria. Kan det være denne grekerne snakket om? I så fall har man lett på feil sted etter ruinene fra hagen.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Babylons hengende hager

#5 Fyrtårnet ved Alexandria

Ved nordkysten av Egypt var det grunt og mange skjær i sjøen. Derfor var det vanskelig for båter å navigere inn til havnen i Alexandria. Løsningen ble å bygge et enormt fyrtårn på øya Faros, rett utenfor havnen.

Synlig på 49 kilometers avstand 

Den greske arkitekten Sostrados fikk jobben, og over ti år senere sto det ferdig. Man tror at tårnet var 140 meter høyt – det nest høyeste bygget i verden på den tiden.

Tårnet var firkantet på bunnen, åttekantet på midten, og rundt på toppen. Det var ramper så man kunne komme seg helt til topps for å tenne ilden. Når den brant kunne man se lyset 49 kilometer unna.

Jordskjelv 

En rekke jordskjelv tok knekken på dette underverket. Man trodde det ble fullstendig borte på 1400-tallet, men i 1994 fant man steiner i sjøen rundt Faros, som kan ha tilhørt fyrtårnet. Egyptiske myndigheter har sagt at de har lyst til å bygge opp tårnet igjen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Fyrtårn, Alexandria, Egypt

#6 Artemistempelet i Efesos

Dikteren Antipatros fra Sidon mente Artemistempelet var det flotteste av alle de syv underverkene. Dette skrev han om i et dikt 140 år f.Kr.

Måtte bygges opp flere ganger 

Tempelet hadde et turbulent liv. Det ble nemlig ødelagt og bygget opp igjen flere ganger. På 600-tallet f.Kr. ble det tatt av en oversvømmelse. I år 356 f.Kr. brant det ned – en mann ved navn Herostratos satt fyr på det for å bli kjendis. På 200-tallet f.Kr. ble det plyndret av goterne. Til slutt ble det helt ødelagt i år 401 e.Kr., og bare én søyle står igjen i dag.

Vakkert 

Den versjonen av tempelet som Antipatros diktet om var nok den mest imponerende. Da var det 110 x 55 meter stort. Langsiden var pyntet med utskjæringer, statuer og 127 søyler. Inne sto en statue av Artemis, gudinnen for jakt og jomfruelighet. Mange grekere dro til Efesos for å ofre til henne.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tempel i Ephesus, Turkey, 1933-1934.

#7 Kolossen på Rhodos

Denne statuen ble bygget i år 282 f.Kr., og var derfor det yngste av alle underverkene. Den ble også ødelagt først, bare 60 år senere.

Solguden 

Statuen var av solguden Helios, og ble bygget av jern og bronse. Skulptøren Khares fra Lindos fikk i oppgave å designe statuen, for å feire en militær seier. En legende forteller at statuen ble laget av våpnene og utstyret til fienden de hadde slått.

32 meter 

Statuen hadde utsyn over havnen og var cirka 32 meter høy. Kanskje holdt den også en lykt eller et spyd. Man tegner den ofte med ett bein på hver side av havna, men det ville ikke vært mulig å støpe noe slikt på den tiden. Uansett ble den knust av et jordskjelv i 226 f.Kr.

Solgt som skrap 

Etter jordskjelvet lå statuen i biter på bakken. I over 800 år kom folk for å se på bitene. Det sies at få mennesker klarte å få armene rundt statuens tommel, så den var nok ganske stor. Til slutt ble Kolossen solgt som skrapmetall på 600-tallet e.Kr. 900 kameler måtte til for å frakte alle bitene.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av Kolossen på Rhodos

Underverk som kan ses i dag

Det finnes mange gamle mesterverk i dag, som ikke sto på grekernes liste. Kanskje du har vært heldig å oppleve noen av dem?

Cristo Redentor 

Den 30 meter høye Kristus-statuen ser ut over Rio de Janeiro i Brasil.

Den kinesiske mur 

Kineserne bygde en mur som er 8850 kilometer lang, for å beskytte Kina mot inntrengere.

Machu Picchu 

Høyt oppe i fjellene i Peru ligger ruinene av en by som Inka-folket bygde. Vi oppdaget den ikke før i 1911.

Colosseum 

I Romas enorme stadion kunne romerne se på gladiatorkamp. Den hadde plass til titusenvis av tilskuere.

Chichen Itza 

Maya-folket i Mexico lagde også en imponerende by. Der står det blant annet en 30 meter høy pyramide som heter El Castillo.

Taj Mahal 

Dette indiske byggverket er et av de aller vakreste i verden.

Eiffeltårnet 

Millioner av mennesker drar til Paris hvert år for å se dette tårnet. Mange av dem går de 1710 trinnene til toppen.

La Sagrada Familia 

Denne katedralen er ennå ikke ferdig, selv om man har holdt på å bygge den i over hundre år. Den står i Barcelona.

Hagia Sofia 

Istanbuls katedral fra 500-tallet er den viktigste bygningen fra den bysantiske perioden.

Kilder: 

 • Aarli, Gunn: Sagrada Familia i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 21. august 2020 fra https://snl.no/Sagrada_Familia

 • Historiens største mysterier, Orage AS 

 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Alamy
  7. Ukjent
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. Ukjent
  13. Getty Images
  14. Getty Images
  15. Getty Images
  16. Getty Images
  17. Ukjent
  18. Ukjent
  19. Ukjent
  20. Ukjent