Kva er “godt vêr”?

Korleis påverkar vêret naturen og oss menneske?

Accessibility icon Kva er “godt vêr”?

Vêr og klima

Vêret er korleis temperatur, vind og nedbør er akkurat no. Klima er korleis vêret har vore over lengre tid.

Men kva er eigentleg godt og dårleg vêr? Det kjem an på kvar enkelt av oss. Nokon liker regn, medan andre liker sol. Nokon elskar snø, medan andre føretrekkjer sol og varme på ei badestrand. Uansett så får vi ikkje gjort noko med vêret.

Temperatur

Vi opplever temperatur ulikt. For å vite kor varmt eller kaldt det faktisk er, bruker vi eit termometer. Då kan vi måle temperatur ute i naturen, eller du kan måle om du har feber.

Temperaturen varierer veldig på jorda. Nokre stader er det veldig varmt. Andre stader er det iskaldt. Temperaturen varierer òg mellom årstidene. Det er varmare om sommaren og kaldare om vinteren.

Dei som bur i områda rundt ekvator, har det varmare enn dei som bur andre stader på jorda. Ekvator går rundt midten av jordkloden som eit “belte”.

I Noreg er det varmare om sommaren enn om vinteren. Det er fordi vår del av jordkloden er nærmare sola om sommaren enn om vinteren.

Havstraumar

Havet er varmare nærmare ekvator. Havstraumar fører med seg varmt vatn herfrå til kaldare område. Ein slik havstraum er Golfstraumen. Han fører med seg varmt vatn frå Mexico opp mot Noreg. Derfor er klimaet vårt mildare enn det ville ha vore utan.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!