Hva er «godt vær»?

Hvordan påvirker været naturen og oss mennesker?

Accessibility icon Hva er «godt vær»?

Vær og klima

Været er hvordan temperatur, vind og nedbør er akkurat nå. Klima er hvordan været har vært over lengre tid.

Men hva er egentlig godt og dårlig vær? Det kommer an på hver enkelt av oss. Noen liker regn, mens andre liker sol. Noen elsker snø, mens andre foretrekker sol og varme på en badestrand. Uansett så får vi ikke gjort noe med været.

Temperatur

Vi opplever temperatur forskjellig. For å vite hvor varmt eller kaldt det faktisk er, bruker vi et termometer. Da kan vi måle temperatur ute i naturen, eller om du har feber.

Temperaturen varierer veldig på jorda. Noen steder er det veldig varmt. Andre steder er det iskaldt. Temperaturen varierer også mellom årstidene. Det er varmere om sommeren og kaldere om vinteren.

De som bor i områdene rundt ekvator, har det varmere enn de som bor andre steder på jorda. Ekvator går rundt midten av jordkloden som et «belte».

I Norge er det varmere om sommeren enn om vinteren. Det er fordi vår del av jordkloden er nærmere sola om sommeren enn om vinteren.

Havstrømmer

Havet er varmere nærmere ekvator. Havstrømmer fører med seg varmt vann herfra til kaldere områder. En slik havstrøm er Golfstrømmen. Den fører med seg varmt vann fra Mexico opp mot Norge. Derfor er klimaet vårt mildere enn det ville vært uten.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!