Reint mjøl i posen

Mennesket lærte å dyrke korn for over 10 000 år sidan. Korleis hadde kosthaldet vore utan det? Korn og mjøl blir brukt over heile verda, og er heilt avgjerande for at folk skal overleve. Tenk litt på det neste gong du bakar brød eller bollar. Kornet og mjølet du brukar, er noko av det viktigaste naturen har gitt oss.

Accessibility icon Reint mjøl i posen

Reint mjøl i posen

Har du høyrt om å ha reint mjøl i posen? Dette uttrykket handlar ikkje om baking, men om at du er uskuldig.

I Noreg har vi dyrka korn i mange tusen år. Det mjølet vi bakar brød av, blir laga av korntypane kveite, rug, havre og bygg.

Kvart år blir det produsert over 1 million tonn korn i Noreg. På biletet ser du ei gammal mølle der kornet vart knust mellom to runde steinar som gjekk rundt og rundt. Kornet blir framleis knust i meir moderne møller.

Mjøl kjem ikkje berre frå korn

Korn og mjøl blir brukt for det meste til baking av brød og kaker. Havre blir ofte brukt til graut. Mange skular tilbyr elevane havregraut om morgonen.

Vi kan også lage mjøl av poteter, ris, mais og fisk.

Ulike typar mjøl

Mjøl blir delt opp i fire typar: sikta mjøl, sammale mjøl, heilkorn og kli.

Kli er det ytste skalet på kornet. Sammale mjøl er mjøl som blir male av heile kornet. Sikta mjøl er reint kvitt mjøl, utan andre delar frå kornet. Heilkorn forklarer seg sjølv.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mølle
Mølle

Kveite

Kveite er det kornet som blir brukt mest i heile verda, etter mais og ris. Derfor er det så viktig at kveite blir fordelt rettferdig, og at kornet ikkje kostar for mykje.

Kveiten er heilt fantastisk å bruke når du bakar brød med gjær. Då hevar deigen seg stor og luftig.

Kyr og andre gardsdyr et òg mykje kveite.

Hvete
Hvete

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!