Smaken er som baken – han er delt
Smaken er som baken, han er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikkje alt vi smaker på, og vi held oss oftast til det trygge. Nokon må berre smake på alt. Vi er veldig ulike når det gjeld matvanar. Ingenting er rett og gale, men det kan jo vere lurt å smake på litt av kvart. Det kan jo hende at du har gått glipp av noko som blir din neste favoritt!
Smaking
Grunnsmakane
Grunnsmakane var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom ein femte smak: umami.
Dei fleste kjenner nok igjen dei fire første, men umami er kanskje litt ukjent. Umami er eit japansk ord som kan omsetjast til velsmakande. Asparges, tomatar, ost, buljong, sopp, mjølk og kjøtt er døme på matvarer som smaker umami.
Finnes det fleire grunnsmakar? Kva slags smak er til dømes lakris eller feitt?
Sopp
Kor på tunga smaker vi?
Tunga vår er eit fantastisk organ som kan skilje mellom alle moglege smakar. Det blir sagt at vi har fem grunnsmakar:
- Søtt kjenner vi ytst på tungespissen
- Salt kjenner vi på ein noko større del av tungespissen
- Surt kjenner vi bakover og på sida av tunga
- Bittert kjenner vi bakarst på tunga
- Umami kjenner vi nesten over heile tunga
Smakssansen
Smak kjem frå sansecellene som er på tunga. Desse blir kalla smaksløkar.
Smaksløkane er fordelte utover tunga. Kvar smaksløk inneheld 50–100 smaksceller. Smakscellene er spesialiserte til å reagere på éin av dei fem grunnsmakane: surt, salt, søtt, bittert og umami.
Det kan vere vanskeleg å vite kva ein smaker om ein ikkje får hjelp av nasen. Viss du held deg for nasen, vil det vere veldig vanskeleg å vite om du et eple eller pære.
Gutt smaker på mat
Lukte pizza
Brunost
Kjelder:
- Forskning.no (15.09.21): Bevist: smaken er som baken
https://forskning.no/biofag-biologi-menneskekroppen/bevist-smaken-er-som-baken/1072367
- Forskning.no (15.09.21): Analyserer seg fram til gode smaker
https://forskning.no/kjemi-mat/analyserer-seg-fram-til-gode-smaker/538910
- Forskning.no (15.09.21): Smaken for umami
https://forskning.no/menneskekroppen-mat/smaken-for-umami/769989
- Umami i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 2021 M09 15 frå
https://snl.no/umami
- Forskning.no (15.09.21): Ny smak for fett
https://forskning.no/menneskekroppen/ny-smak-for-fett/1034251
- Jansen, Jan K.S.; Glover, Joel: Smakssans i Store norske leksikon på snl.no
Henta 2021 M09 15 frå
https://sml.snl.no/smakssans
- Winther, Finn Ø.: Luktesans i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 2021 M09 15 frå
https://snl.no/luktesans
- Forskning.no (15.09.21): Hvorfor endrer smaken vår seg med alderen?
https://forskning.no/mat-menneskekroppen-spor-en-forsker/hvorfor-endrer-smaken-var-seg-med-alderen/1707283
Bilde- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-