Smaken er som baken – han er delt

Smaken er som baken, han er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikkje alt vi smaker på, og vi held oss oftast til det trygge. Nokon må berre smake på alt. Vi er veldig ulike når det gjeld matvanar. Ingenting er rett og gale, men det kan jo vere lurt å smake på litt av kvart. Det kan jo hende at du har gått glipp av noko som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – han er delt

Smaken er som baken
– han er delt

Vi er veldig ulike når det gjeld kva vi liker og ikkje liker av mat. Det er nesten ingen som har heilt lik lukt- og smakssans. Derfor føretrekkjer vi ulike ting.

Vi kan venje oss til nye smakar, og kva vi liker best, endrar seg òg med alderen. Uansett bør ein alltid prøve nye smakar. Det kan jo vere noko du faktisk synest er godt!

Smak går ikkje berre føre seg i munnen. Det er berre dei fem grunnsmakane – søtt, surt, salt, bittert og umami – som blir registrerte i munnen. Mykje av smaksopplevinga sit i nasen. Du har kanskje sjølv merka at maten smaker mindre når du er forkjølt? Og spesielt viss ein har hatt covid-19.

Smak er ein av dei fem klassiske sansane saman med lukt, høyrsle, syn og følesansen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakane

Grunnsmakane var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom ein femte smak: umami.

Dei fleste kjenner nok igjen dei fire første, men umami er kanskje litt ukjent. Umami er eit japansk ord som kan omsetjast til velsmakande. Asparges, tomatar, ost, buljong, sopp, mjølk og kjøtt er døme på matvarer som smaker umami.

Finnes det fleire grunnsmakar? Kva slags smak er til dømes lakris eller feitt?

Sopp
Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!