Smaken er som baken – han er delt

Smaken er som baken, han er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikkje alt vi smaker på, og vi held oss til det trygge. Nokon må berre smake på alt. Vi er veldig ulike når det gjeld matvanar. Ingenting er rett og gale, men det kan jo vere lurt å smake på litt av kvart. Det kan jo hende at du har gått glipp av noko som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – han er delt

Smaken er som baken
– han er delt

Nokon liker det eine, og nokon liker det andre. Vi er veldig ulike når det gjeld smak. Det er nesten ingen som har heilt lik lukt- og smakssans.

Vi kan lære oss til å like nye smakar. Og vi prøver nok fleire ting når vi blir eldre. Du bør prøve nye smakar. Det kan jo hende at du synest noko er godt!

Smaken sit ikkje berre i munnen. Det er berre dei fem “grunnsmakane” –  søtt, surt, salt, bittert og umami – som blir registrerte der. Mykje av smaksopplevinga sit i nasen. Du har kanskje sjølv merka at maten smaker mindre når du er forkjølt?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakane

Grunnsmakane var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom ein femte smak: umami.

Umami er eit japansk ord som betyr velsmakande. Asparges, tomatar, ost, sopp, mjølk og kjøt er døme på matvarer som smaker umami.

Vil det dukke opp fleire grunnsmakar i framtida? Kva slags smak er til dømes lakris eller feitt?

Sopp
Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!