Skattkisten din har plass til alt i hele verden!

Skattkisten er alt du kan og forstår, alt du ser av systemer og alt du husker, og den har plass til alt du kommer til å lære. Skattekisten er uendelig!

Er ikke det utrolig kult å vite?

Skattekisten – hukommelsen din

Hvordan lærer hjernen, egentlig?

Se for deg hvor mye uendelig er, kanskje det betyr alt i hele verden. Skattkisten lagrer alt som virker viktig og bruker plassen i hele hjernen. Vi lærer hele tiden, selv om vi kanskje ikke alltid merker det.

Noen ganger kjennes det vanskelig å lære. Da er det viktig å huske at hjernen må være klar for læring. Du må føle deg våken, mett og trygg, blant annet. Vi kan lære mange triks som gjør det enklere for Skattkisten å lagre ny kunnskap.

Ett triks er å lære gjennom spennende fortellinger. Du husker kanskje supermange detaljer i en god film, et kult spill eller en bra bok? Når du hjelper hjernen å vri og vende på en ting eller et tema så lagrer den nemlig mye mer.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Barns fantasi
Barns fantasi

Arbeidsbenken i hjernen kan føles altfor liten

Det er spesielt vanskelig å lære når hodet er fylt av andre ting. Vi har en arbeidsbenk i hjernen som bare har plass til noen få ting av gangen, selvom vi egentlig har mange verktøy å bruke. 

Når noe er vanskelig hjemme, vi er redde, triste eller nervøse så tar det så mye plass at hjernen ikke klarer å lære om matte eller å lese. Den kloke, Vokteren og Speideren er rett og slett for opptatte med det som allerede er på arbeidsbenken.

Da må vi hjelpe Vokteren, Den kloke og Speideren med å slappe av. Med rolig pust får de ryddet arbeidsbenken og gjøre klart så mer læring kan lagres i Skattkisten.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Arbeidsbenk
Arbeidsbenk

Milliarder av beskjeder – hele tiden!

Alle beskjedene som sendes rundt omkring i hjernen av Vokteren, Den kloke og Speideren blir hørt av tusenvis av små grå hjerneceller, og det går fryktelig fort.

Tenk deg at når du hører dette så fyker det millioner av signaler frem og tilbake inni hodet ditt for å hjelpe deg å forstå.

Nerveceller i hjernen
Nerveceller i hjernen

Øvelse gjør mester – helt sant!

Skattekisten er uendelig, så du kan lære akkurat så mye du vil!

Det tar tid og du må øve, prøve igjen om det ikke går, kanskje endre litt på måten du prøver på. Visste du at Speideren blir ekstra fornøyd når vi har jobbet hardt for å få til noe? Kan du huske følelsene da du endelig kunne sykle helt selv?!

Selv om vi vet mye om hjernen, så er det kanskje like mange uløste mysterier om hjernen vår som det er om verdensrommet. Tenk det!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Verdensrommet i fine farger
Verdensrommet i fine farger

Hva synes du det er gøy å lære om?

Det er sånn at læring går nesten automatisk om vi synes det er gøy. Hjernen vår er bygget slik at vi trenger tre ting for å synes at noe er gøy.

  1. Å bestemme litt selv
  2. Å føle at man får til
  3. Å jobbe sammen med andre

Har du lagt merke til det? Og så er det sånn at selv kjedelige ting kan være gøy når vi vet hvorfor vi gjør noe. Så kjedelig må vi også tåle.

Elever i klasserom

Roboten Hjernus


Visste du at vi mennesker av og til synes det er enklere å fortelle vanskelige ting til en robot enn til andre folk? Kanskje du vil fortelle roboten Hjernus om en gang Vokteren din ble veldig stor.

Hvis du vil kan du be Hjernus fortelle en voksen. Det er nemlig slik at hjernen enklere kan slappe av når vi har delt det vanskelige vi tenker på. Kanskje den voksne kan hjelpe med noe annet også, så det vanskelige blir mindre vanskelig. Det er vår voksenjobb og være din hjelpehjerne når du trenger det.

Mekanisk hode

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images