Vi trenger trygghet

Vi trenger å føle oss trygge. Når vi er redde tenker hjernen nesten bare på den redde følelsen. Da er det vanskelig å tenke på noe annet. Og det er vanskelig å lære noe nytt. Når mennesket føler seg trygt, føler hjernen seg trygg også. Da er det flere hjernedeler som kan tenke på andre tanker eller følelser.

Trygghet er kjempeviktig

Hjernen må ha mat og drikke. Hjernen trenger også å ha en trygg følelse. Voksne kan gi trygg følelse. Som fra mamma eller pappa eller noen andre. Når barna føler seg trygge vet de at voksne passer på. For eksempel om noe vanskelig skjer.

Hva er egentlig trygghet?

Trygg følelse kan man også få når vi vet at vi har hus, nok penger til mat og klær. Og så vi trenger at det er rolig. For eksempel kan det jo kjennes utrygt dersom det er krig i landet man bor i?

Trygghet for barn

Trygg følelse kommer til barna når de vet de kan løpe til foreldrene sine eller noen andre trygge når noe skummelt skjer. Vi trenger å få hjelp og være i sikkerhet når noe farlig skjer.

Gutt som klemmer moren sin
Gutt som klemmer moren sin

Foreldre føles tryggest

Barna kan rope på noen de er trygge på når noe vondt eller vanskelig skjer. Det er fordi hjernen vet at man hører til de viktige voksne. Det kalles for tilknytning, men det er et vanskelig ord.

Hvem roper du på tror du?

Familie klippet ut i papir
Familie klippet ut i papir

Voksne hjelper figurene i hjernen

Når du er trygg i følelsen sin, vet du nok at voksne hjelper deg. Voksne har kanskje lært Speideren og Vokteren og den Kloke bra ting, og hva som er lurt å gjøre når noe vanskelig skjer.

Figurene i hjernen ver lure og samarbeider. Noen ganger kan trygghetsfølelsen være for svak, da er det Vokteren som har for mye makt og ikke samarbeider med de andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images