Vi trenger trygghet

Vi trenger å føle oss trygge. Når vi er utrygge eller redde er hele hjernen fylt av den følelsen, nesten i alle fall. Da er det vanskelig å tenke på noe annet, eller feks lære noe nytt. Når man finner gode måter å føle seg trygg på, får hjernen det lettere. Da er det flere hjernedeler som kan tenke på andre tanker eller følelser.

Trygghet er kjempeviktig

Hjernen trenger mat og drikke, men det nest viktigste er at den trenger trygghet. For å føle trygghet må man ha viktige personer i livet sitt. De personene vet barna at tar vare på dem når noe vanskelig skjer.

Hva er egentlig trygghet?

Trygghet kan være å vite at du har et hus å bo i. Vi trenger også å ha nok penger til mat og klær. Og vi trenger at det er rolig. For eksempel kan det jo kjennes utrygt dersom det er krig i landet man bor i?

Trygghet for barn

Trygghetsfølelse finner barn ofte når de vet de kan løpe til foreldrene sine eller noen andre når noe skummelt skjer. Vi trenger å få hjelp og være i sikkerhet når noe farlig skjer.

Gutt som klemmer moren sin
Gutt som klemmer moren sin

Foreldre føles tryggest

Mange roper faktisk på mamma, pappa eller noen andre når noe vondt eller vanskelig skjer. Det er fordi hjernen vet at man hører til de viktige voksne. Det kalles for tilknytning, men det er et vanskelig ord.

Hvem roper du på tror du?

Familie klippet ut i papir
Familie klippet ut i papir

Voksne hjelper figurene i hjernen

Trygge barn er sikre på at voksne hjelper dem. Da har voksne hjulpet til at Speideren og Vokteren og den Kloke vet hva som er viktig og lurt når noe vanskelig skjer.

Den voksne lærer figurene i hjernen hvordan det er lurt å reagere og samarbeide. Noen ganger kan trygghetsfølelsen være for svak, da er det Vokteren som har for mye makt og ikke samarbeider med de andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images