Speideren liker å få til situasjoner

Visste dere at det kjennes godt ut å få til å stoppe erting? Eller å få til noe som du har grudd deg til? Og visste du at det faktisk er veldig viktig for oss å få til vanskelige ting eller ting som vi synes har blitt dumt? Det vokser speideren seg stor. Den liker å få til ting. Det skal du lære mere om i hjernelæring.

Figur som speider

Fortellingen om rottejenta

Det var en liten jente som skulle på julefest. Den lille jenta kledde seg ut som en liten rotte. Da hun kom på julefesten var alle barna kledd ut som små nisser. De andre barna lo og pekte på da den lille rottejenta, “hvem er du, er du en rotte, så ekkelt” sa de. 

Da så de den lille jenta på dem og sa med klar stemme, har dere ikke fått med dere noen ting, vet dere ikke at det bare er rottene som er oppe om natten når julenissen kommer, nissebarna sover jo. Så hoppet hun glad og fornøyd inn på festen. Å mestre noe, betyr å få til noe som vi synes er litt ekstra vanskelig. Når vi mestrer kjenner vi på en boblende og deilig følelse inni oss, slik som den lille rottejenta gjorde. Hun klarte å få til noe en vanskelig situasjon og stoppet ertingen med en gang. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Å få til noe kan kalles mestring

Det gjør så godt å mestre og det skaper så gode følelser hos oss, til og med lykkefølelser. 

Den boblende følelsen

Det er mange ting som kan gi oss mestring, som å lære å sykle eller klatre opp i et høyt tre, men å vite hva vi skal gjøre hvis noen sier noe ertete til oss kan gi oss den samme gode følelsen. Derfor er det viktig for oss å lære å løse vanskelige situasjoner.

Øvelse på situasjoner gjør mester!

Vi kan øve oss på å takle å bli ertet eller løse et problem som oppstår. Når du en gang du låner en leke av vennen din, som går i stykker så hjelper det at vi har øvd oss litt på hva vi kan gjøre i slike situasjoner.

 

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images