5 gode vaner: Å være oppmerksom
Hva er hverdagsglede og hvordan kan vi bidra til at elevene opplever det? Hverdagsglede handler om å ha gode følelser og å fungere godt i hverdagen. Det handler om å oppleve glede og mening, energi og tilfredshet, om å bruke sine sterke sider, føle interesse, engasjement, nysgjerrighet og undring. Hverdagsgleden er derfor en verdi i seg selv. I tillegg har hverdagsgleden en rekke viktige konsekvenser. Her skal vi se på en av fem gode vaner som kan gi økt hverdagsglede: å være oppmerksom.

Hva betyr det egentlig å være oppmerksom?

Å være tilstede
Å være oppmerksom handler først og fremst om å bruke sansene og være til stede. Når du er til stede her og nå kan du lettere legge merke til tankene og følelsene dine.
Noen ganger er vi helt oppslukt av aktiviteten vi er med i. Det er en god følelse av å være så oppslukt i noe at omgivelsene ikke forstyrrer oss. Vi er i flyt!
Andre ganger kan tankene fly av sted – vi tenker på hva som skjedde i går eller hva som skal hende i morgen. Noen ganger handler tankene om noe vi frykter skal skje.




Øve litt hver dag
Her er noen tips til hvordan du og elevene kan starte i det små – og øve litt hver dag.
- Begynn med å legge merke til hva og hvem du har rundt deg. Kjenn etter hva det gjør med deg å være litt ekstra oppmerksom overfor deg selv og omgivelsene.
- Har du mulighet for å gå en tur, så gjør det. Naturen er en fantastisk læremester i oppmerksomhet og tilstedeværelse. Hva ser og lukter du? Kjenner du pusten din? Oppdager du noe nytt?
- Hvis mer oppmerksomhet gir glede, hva kan du gjøre for å bli mer oppmerksom og tilstede i hverdagen?

En løvetann
Oppmerksomme i nærmiljøet
De fleste av oss har opplevd å se noe vakkert eller spesielt i naturen. Vi blir bare stående og nyte, og kanskje undre oss over dette mirakelet og lar sansene våre ta inn det vi ser. Noen føler at de er del av noe større.
ØVELSE 4
Her er noen eksempler på refleksjonsøvelser elevene kan gjøre for å bli mer oppmerksomme på sitt nærområde:
- Ta et bilde av noe som fanger oppmerksomheten din.
- Se etter noe vakkert eller uvanlig i dine nære omgivelser.
- Hva er det vakreste stedet i kommunen du bor i? Beskriv hvorfor du mener dette.

Kurset Hverdagsglede er utviklet av Rådet for psykisk helse, og Skolerom er stolt av samarbeidet som gir oss mulighet til å videreformidle innholdet på våre flater. Alle rettigheter er klarert.
Foto: Margarethe Strandberg / iStockphoto

