Verdens største geni?

Albert Einstein er verdens mest berømte fysiker. Han endret hvordan vi forstår verden. Vi kan takke ham for all mulig slags moderne teknologi. Han gjettet også at det fantes sorte hull ute i verdensrommet, lenge før vi kunne se dem med teleskop.

Einstein ble kjent for å ha utviklet relativitets-teorien. Den er egentlig to teorier.

Den første handler om at tid og rom henger sammen på merkelige måter. Du tror du sitter stille ved pulten din. Men når du ser sola som går opp, forstår du at planeten du sitter på hele tiden beveger seg veldig raskt rundt denne.

Den andre handler om hvordan tyngdekraft kan tukle med tid og rom. Klokka di går nemlig fortere hvis du er et sted uten tyngdekraft!

Alt dette høres kanskje vanskelig ut, men Einsteins tanker førte til at forskere fikk en ny måte å se verden på. Han har derfor hatt stor betydning for oss alle.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Født i Tyskland

Albert Einstein ble født i Tyskland i 1879, i en by som heter Ulm. Da han var fem år gammel fikk han et kompass, som han så på mens han lå syk i sengen. Han lurte på hvordan nåla alltid kunne peke mot nord. Var det en skjult kraft bak alt i verden?

Albert Einstein som barn

Problemer på skolen

Einstein var flink i matte og naturfag, men fikk ikke gode karakterer i andre fag. Han mente at lærerne ikke lærte bort ordentlig vitenskap.

Portrett av Albert Einstein

Einsteins karriere

Det var ikke så lett for Einstein da han var ferdig på skolen heller. Teoriene hans var så annerledes at mange ikke tok ham seriøst. De skjønte heldigvis snart at han var kjempesmart, og han fikk jobbe videre med teoriene sine på et universitet.

I 1919 skjedde det en solformørkelse – månen gled foran sola, og det ble mørkt midt på dagen. Da oppdaget forskere at lyset fra stjerner langt borte ble bøyd nær sola. Det beviste Einsteins teori, og han ble pluselig kjent over hele verden.

I 1921 fikk han en stor premie som kalles Nobelprisen i fysikk. Han jobbet videre i Tyskland en stund, men måtte flykte til USA i 1933. Det begynte nemlig å bli farlig å være i Tyskland. Nazistene hadde kommet til makten, og de likte ikke folk som var jødiske. Det var Einstein.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

E=mc2

Einstein er mest kjent for ligningen E = mc2. Den viser at når masse blir gjort om til energi, blir det veldig mye energi. I sola vår skjer dette hele tiden, ved at atomer gir fra seg litt av massen sin. Det blir til supersterkt sollys. Sola kommer til å brenne i millioner av år.

Man får også denne typen energi når man sprenger en atombombe.

Likte ikke atombomber

Einstein var redd for at nazistene skulle klare å lage en atombombe. Han ville at USA skulle skynde seg å få det til først. Einstein var ikke med på å lage bomben, men de som lagde den hadde lært av hans ideer.

Einstein ble skremt da USA slapp to atombomber over Japan i 1945. Over 100 000 mennesker ble drept. Resten av livet kjempet han for at man skulle slutte å lage atombomber.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fire fakta om Einstein  

1. En stille gutt
Einstein snakket ikke så mye da han var barn. Når han først sa noe, snakket han veldig lavt.

2. Nysgjerrig
Einsteins interesse for vitenskap begynte med kompasset han fikk av pappaen sin. Selv om han bare var fem år, tenkte han på de usynlige kreftene i naturen.

3. Pasifist
Einstein var pasifist, som betyr at han var mot krig. Etter andre verdenskrig prøvde han å få landene til å samarbeide.

4. Einsteins hjerne finnes i dag
Da Einstein døde i 1955, ble hjernen hans tatt vare på. Den finnes i dag på et universitet i USA.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Albert Einstein

Kilder:

 • Historie – Junior (2016)
  Orage Forlag AS
 • Slik funker verden – Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Wikimedia Commons
  2. Ukjent
  3. Getty Images
  4. Albert-Einstein-Archiv / Ferdinand Schmutzer
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Future plc