Verdens største geni?

Albert Einstein er nok verdens mest berømte fysiker. Ideene hans endret hvordan vi forstår verden, og ledet til utviklingen av all mulig slags moderne teknologi. Han forutså også sorte hull og andre fenomener som vi først klarte å påvise mange år senere.

Einstein ble kjent for å ha utviklet to vitenskapelige teorier. Den ene handler om hvordan tid og rom henger sammen, og hvordan fysikkens lover er de samme uansett hvordan man flytter på seg. Dette kalles den spesielle relativitetsteorien. Den andre handler om hvordan tyngdekraft kan påvirke tid og rom. Tiden går nemlig saktere hvis man opplever sterk tyngdekraft! Dette kalles den generelle relativitetsteorien.

Alt dette høres kanskje innviklet ut, men Einsteins tanker førte til at forskere verden over fikk en ny måte å se verden på. Han har derfor hatt en enorm betydning for utviklingen av samfunnet vårt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Født i Tyskland

Albert Einstein ble født i Tyskland i 1879, i en by som heter Ulm. Da han var fem år gammel fikk han et kompass, som han studerte mens han lå syk i sengen. Han ble fascinert over at nålen fant veien mot nord uansett hvordan han vred og vendte på kompasset. Det fikk ham til å undre over hvordan det lå noe skjult bak alt i verden.

Albert Einstein som barn

Problemer på skolen

Einstein var flink i matte og naturfag, men fikk ikke gode karakterer i andre fag. Han mente at skolene fokuserte for mye på pugging i stedet for ordentlig vitenskap.

Portrett av Albert Einstein

Einsteins karriere

Einstein fikk en rufsete start i vitenskapens verden. Ideen om spesiell relativitet var så annerledes at mange ikke tok ham seriøst. De innså allikevel at han var genial, og han fikk jobbe videre med teoriene sine på universitetet. Under en solformørkelse i 1919, oppdaget forskere at lyset fra stjerner langt borte ble bøyd nær sola. Det beviste Einsteins teori, og han ble med ett verdenskjent.

I 1921 fikk han Nobelprisen i fysikk. Han jobbet videre i Tyskland en stund, men måtte flykte til USA i 1933. Det begynte nemlig å bli farlig å være jøde da nazistene kom til makten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

E=mc2

Einstein er mest kjent for ligningen E = mc2. Den viser at når masse blir omgjort til energi, blir det forferdelig mye energi. I sola vår skjer dette hele tiden, ved at atomer smelter sammen og gir fra seg litt av massen sin som bølger av energi. Slik kan den brenne med ufattelig styrke i millioner av år.

En annen, skumlere måte å slippe løs slik energi på, er gjennom en atombombe.

Motstander av atomvåpen

Einstein var ikke sikker på om det var mulig å lage en atombombe, men han var redd for at nazistene skulle klare det. Han skrev til USAs president om at de måtte skynde seg å få det til først. Han var ikke med på å bygge atombomben for USA, men arbeidet var basert på hans ideer.

Einstein var forferdet da amerikanerne slapp atombomber over Japan i 1945. De to bombene drepte over 100 000 mennesker. Resten av livet kjempet han for at man skulle slutte å lage atomvåpen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fem fakta om Einstein  

1. En stille gutt
Einstein snakket ikke så mye da han var barn. Når han først sa noe, snakket han veldig lavt.

2. Nysgjerrig
Einsteins interesse for vitenskap begynte med kompasset han fikk av faren. Selv om han bare var fem år, tenkte han på de usynlige kreftene i naturen.

3. Dårlig start
Etter han hadde tatt eksamen, var Einstein den eneste i klassen sin som ikke fikk tilbud om å bli lærer på skolen. I stedet begynte han å jobbe på patentkontoret i Bern. 

4. Pasifist
Einstein var pasifist, som betyr at han var motstander av krig. Etter andre verdenskrig kjempet han for samarbeid mellom land.

5. Einsteins hjerne finnes i dag
Da Einstein døde i 1955, ble hjernen hans tatt vare på så man kunne forske på den. Den finnes i dag på et universitet i USA. 

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Albert Einstein

Kilder:

 • Historie – Junior (2016)
  Orage Forlag AS
 • Slik funker verden – Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Wikimedia Commons
  2. Ukjent
  3. Getty Images
  4. Albert-Einstein-Archiv / Ferdinand Schmutzer
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Future plc