Ansiktsuttrykk i vår kommunikasjon

Ansiktsuttrykk i vår kommunikasjon

Accessibility icon Ansiktsuttrykk i vår kommunikasjon

Hva kan et ansikt fortelle oss? 

Hvis du var glad da du gikk til skolen i dag, var det lett å se. Glade, triste  og  sinte ansikt er lette å forstå. 

Før så  trodde man  at mennesker kun  kunne vise seks følelser i ansiktet;  glede, trist, redd, sint, overraskelse og  hat. 

Ansikter og følelser 

Nå mener man at det finnes langt flere følelser man kan vise enn disse seks.   

Et  smil kommer ikke alltid av glede. Det kan også komme fordi man føler seg flau eller fordi man får lyst til å le 

Hva vil du de rundt deg skal forstå? 

Hvorfor smiler du til andre? Er det fordi du har en følelse i deg som du bare må få ut? Eller smiler du noen ganger fordi du vil at andre skal føle noe spesielt? 

Tenk deg at du ser sint på broren din. Gjør du det fordi du plutselig ble sint? Eller vil du at han skal forstå at du synes det han nettopp sa var urettferdig? Eller gjør du det fordi du er skuffet over at han ikke spurte om du også vil ha is?

Noen ganger styres våre ansiktsuttrykk av både følelser og tanker. Det betyr at vi kan bruke våre ansiktsuttrykk både til å uttrykke følelsen vi har inne i oss, og til å styre følelsene mellom oss selv og andre. 

Vi kan for eksempel ønske å gjøre mamma glad når hun ser lei seg ut. Da smiler vi pent, fordi vi vet at det gir henne en god følelse. Men det kan hende at vi inne i oss egentlig er litt triste selv, fordi bestevennen ble med noen andre hjem fra skolen i dag.  

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ekte eller ikke?

Våre smil kan så klart være ekte også.  

Når du scoret mål i helgens cupkamp, eller fikk en hyggelig melding fra en du er forelsket i,  da smilte  du stort fordi det boblet  over inne i deg. 

Men når en god venn i klassen kommer med et riktig svar i timen, smiler vi nok ikke av boblende glede, men av et ønske om å støtte en venn. Og lærerens dårlige vits ler vi kanskje av fordi vi ønsker at læreren skal like oss, ikke fordi den var bra?  

Vi læreretter hvert å skille de uekte fra de ekte uttrykkene i ansiktet. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Lese følelser

Er det viktig at et smil er ekte? Noen ganger smiler vi til tross for at vi ikke har lyst, de rundt oss skal tro at vi er glade. Hvis de rundt oss forstår dette som et  ekte  smil, vil de ikke merke noen forskjell.  

Men hvis vi misforstår et uttrykk,  kan vi få problemer.  Tenk deg at du er med en venn på kino for å se yndlingsfilmen din. Du har gledet deg, og håper han også gleder seg. Men i kinosalen sitter han og ser sur ut, og lager  grimaser. Du forstår det som at han ikke liker  filmen,  og blir derfor lei deg. Men vennen er ikke sur på grunn av filmen. Han har bare vondt i magen og lager derfor grimaser. Slik kan det oppstå misforståelser mellom dere to. Disse kan føre til både krangler og vonde følelser. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan tolke ansiktsuttrykk?

Emojier

Når vi ikke ser hverandre, så sender vi ofte SMS fra mobilen eller chatmeldinger gjennom spill 

En  emoji er en liten figur på mobilen. Ofte kan de brukes for å vise følelser i meldinger du sender, slik at du får vist enda bedre hva du mener. Emojier hjelper deg å beskrive følelser når du ikke ser personen du skal gi en beskjed til 

De første emojiene

Folk har tegnet ansikt i tekst i flere hundre år.  På 1980-tallet,  da datamaskiner og mobiltelefoner var noe nytt, begynte folk å lage symboler.  :)  betydde for eksempel glad, og  :(  trist.

I 1999 laget den japanske  designeren  Shigetaka  Kurita  176 symboler for å representere enkle ideer som vær, sport eller mat. Dette var de første  emojiene. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Emojier istedenfor ansiktsuttrykk?  

Et problem  vi møter  på  ved bruk av  emojier  er at vi har forskjellige  tanker om hva  som skal brukes og når. Noen mener at alle meldinger bør avsluttes med et smilefjes, mens andre mener dette blir for mye.   

Når og hvor? 

Vi bruker smilefjes aller mest i private situasjoner. Det er derfor ikke  så lurt  å  bruke dem i skolearbeidet.  Det finnes heller ingen regler for bruk av emojier. Det er likevel alltid lurt å tenke seg litt om før man bruker dem, så man er sikker på at den som mottar meldingen, forstår hva man mener.  

17. juli er verdens  emojidag. Dette er fordi 17. juli er datoen som vises på emojien for kalender.

Tegn en emoji 

Kilder:

  • Slik funker verden (2019)
    Orage Forlag AS
  • Språkrådet 

Bilde og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. NRK
    7. Shutterstock
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Emojipedia.org
    11. Getty Images
    12. Art for Kids Hub Youtube