Hva er et ansiktsuttrykk? 

Hvis du var glad da du gikk til skolen i dag, var nok det lett å se. Glad, trist og sint er ansiktsuttrykk som er lette å tolke. Forskere gjennom tidene har skrevet  mye  om menneskers samhandling gjennom ulike uttrykk i ansiktet.  Siden 1600-tallet  har man  ment  at mennesker kun  har seks ansiktsuttrykk;  glede, tristhet, frykt, sinne, overraskelse og  avsky.  

Mange ansiktsuttrykk 

De siste ti årene har noen forskere begynt å tvile på dette. I dag er det flere som har funnet ut at det finnes langt flere ansiktsuttrykk enn disse seks.  Forskere har også funnet ut at  smil ikke nødvendigvis kommer av glede, men kan komme av lyst, kjærlighet, beundring eller interesse.  Et smil kan uttrykke en følelse av å være flau, lattermild eller «glad og rampete».  

Hva vil du oppnå? 

Hvorfor smiler du til folk rundt deg? Er det fordi du har en følelse i deg som du bare må få ut, eller smiler du noen ganger fordi du vil at andre skal føle noe spesielt? 

Hva med et sint blikk til broren din? Gir du det fordi du plutselig ble sint eller er det et tegn til ham om at du er misfornøyd med noe? Eller gir du det kanskje for å skjule at du er skuffet? 

Forsker Alan Fridlund mener  at det  i stor grad er tanker, og ikke bare følelser, som bestemmer våre ansiktsuttrykk. Med dette mener han at vi bruker våre ansiktsuttrykk både til å uttrykke stemningen vi har inne i oss, og til å styre stemningen mellom oss selv og andre.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ekte eller ikke?

Men våre smil kan så klart være ekte også. Når du scoret mål i helgens cupkamp, eller fikk en hyggelig melding fra en du er forelsket i,  da smilte  du stort fordi det boblet over inne i deg. 

Men når en god venn i klassen kommer med et godt forslag i timen, smiler vi nok ikke av boblende glede, men av et ønske om å støtte en venn. Og lærerens dårlige vits ler vi kanskje av fordi vi ønsker at læreren skal like oss, ikke fordi den var bra? 

Forskeren Friedlund forteller at vi, etter hvert som vi blir eldre, lærer å skille de uekte følelsene fra de  ektefølte. 

Vi lærer ansiktsuttrykk helt fra vi er små barn, gjennom pekebøker og ansiktene til foreldrene våre. Etter hvert som vi blir eldre, og kultur og sosiale medier påvirker vår hverdag mer og mer, får vi en bedre forståelse for hvordan vi skal lese disse ansiktsuttrykkene rundt oss.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Lese følelser

Om et ansiktsuttrykk er ektefølt eller ikke er  kanskje  ikke alltid så viktig  heller?  Noen ganger tvinger vi oss selv til å smile, så de rundt oss skal tro at vi er glade. Hvis de rundt oss forstår dette som et  ekte  smil, vil ikke de merke noen forskjell. 

Hvis vi derimot feiltolker et uttrykk,  kan vi få problemer.  Tenk deg at du er med en venn på kino for å se yndlingsfilmen din. Du har gledet deg, og håper han også gleder seg. Men i kinosalen sitter han og ser sur ut, og lager grimaser. Du forstår det som at han ikke liker  filmen,  og blir derfor lei deg. Men vennen din har mageknip, og smertene i magen gjør at han  lager  ansiktsuttrykk som du misforstår. Denne typen misforståelser  kan føre til både krangler og vonde følelser. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan tolke ansiktsuttrykk?

Emojier

Når vi ikke er sammen med de vi kjenner sender vi gjerne meldinger på SMS eller sosiale medier. Hver dag sendes det rundt 20 milliarder meldinger, og  emojier, som er laget for å gjøre meldingene lettere å forstå. Tonen i stemmen din kan fortelle om du er sint eller trist, og et ansiktsuttrykk kan vise hva du føler, men ord på en skjerm er ikke like tydelige. En  emoji, som er en liten figur eller et symbol i teksten, kan brukes for å vise følelser i teksten, eller de kan forestille en idé eller gjenstand.  

De første emojiene

Folk har tegnet ansikt i tekst i flere hundre år. På 1980-tallet,  da datamaskiner og mobiltelefoner var noe nytt, begynte folk å lage symboler. :-) betydde for eksempel glad, og :-( trist.

I 1999 laget den japanske designeren  Shigetaka Kurita  176 symboler for å representere enkle ideer som vær, sport eller mat. Dette var de første  emojiene. Etter hvert begynte meldingsprogrammer over hele verden å bruke disse symbolene. I 2010 ble uttrykksikonene inkludert i den globale koden for bokstaver, tall og andre tegn, også kalt Unicode. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kan emojier erstatte ansiktsuttrykk?

Kan vi bruke emojier helt uten problemer? Hvordan oppleves en melding med emojier,  mot den samme meldingen uten? Et problem vi møter ved bruk av emojier er at vi har forskjellige tanker om hva som skal brukes og når. Noen mener at alle meldinger bør avsluttes med et smilefjes, mens andre mener dette blir for mye.   

Misforstått emoji 

Noen  emojier  ser forskjellige ut, fordi mobil eller PC har ulike tekniske løsninger. Hvis versjonene er veldig forskjellige fra hverandre kan det hende de ikke lenger formidler samme følelse eller gjenstand. Det vil lett kunne føre til misforståelser. 

Når og hvor? 

Vi bruker smilefjes aller mest i private situasjoner, og det er derfor ikke  så lurt  å  bruke dem i skolearbeider.  Det finnes i dag ingen  regler for bruk av  emojier  i setninger.  Det finnes heller ingen regler for bruk i sosiale medier, men det er alltid lurt å tenke seg litt om. Det finnes heller ingen regler for rettskriving med emojier. Men hvis du skal bruke en emoji i en setning vil det være både lurest og penest å legge den til etter punktum.

Verdens emojidag

17. juli er verdens emojidag, fordi det er dette som er datoen som vises på emojien for kalender. 

Uansett om vi lager grimaser i den virkelige verden, eller i en tekstmelding, er det tydelig at våre ansiktsuttrykk betyr mye for stemningen mellom oss og andre mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder:

 • Slik funker verden (2019)
  Orage Forlag AS
 • Språkrådet 

Bilde og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. NRK
  7. Shutterstock
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Emojipedia.org
  11. Getty Images
  12. Getty Images