Ny epoke for jorda
Planeten vi bor på har eksistert i 4,6 milliarder år, og mye har forandret seg på den tiden. Verdensdelene har flyttet på seg, klimaet har forandret seg, arter har kommet og gått – og mennesket har oppstått. Spor etter alt dette ser vi i fossiler og ulike stoffer som finnes i jorda. Geologer, som er eksperter på jordas utvikling, kan på den måten dele planetens historie inn i tidsepoker.
Flyfoto av Hengifoss i Fljótsdalshreppur, Øst-Island
Holocen – «helt nylig»
Tidsepokene trias, jura og kritt – da dinosaurene levde – har mange hørt om. I dag lever vi i det som kalles holocen. Det betyr «helt nylig». Denne perioden begynte for 11 700 år siden, etter den siste store istiden. Klimaet har for det meste vært det samme i denne perioden. Det har gjort det mulig for oss å planlegge fremtiden og forbedre livene våre ved å dyrke jorda, skaffe energi på nye måter og bygge byer.
⬅ Mammuter døde ut omtrent midt i holocen.
To mammuter som slåss med hverandre i en vinterlandskap
Et gammel damplokomotiv
3D illustrasjon av plast som flytter i åpent hav
Raske endringer
Uansett om vi kan finne en bestemt grense eller ikke, kan vi ikke nekte for at mennesket har påvirket miljøet. Vi har bare eksistert på jorda i kort tid, men på den tiden har vi greid å forandre planeten mye raskere enn endringene som har skjedd tidligere. Det har skjedd større forandringer i løpet av de siste 100 årene enn det har i løpet av de 250 000 årene før det. Det er ingen tegn til at vi bremser ned.
Bilde av en forsker som analyserer og bruker en dråpeteller med andre vitenskapelige elementer
Større ulikheter
Men selv om livene våre stort sett er i ferd med å bli bedre, har ulikhetene mellom mennesker blitt større. Mange mennesker i fattige land er tvunget til å ta dårlig betalte jobber der de lager ting til rike land. Hvis alle skulle hatt det like trygt og godt som oss, ville det bare vært plass til 2–3 milliarder mennesker på kloden. Verdens befolkning har steget fra 1 milliard til over 7 milliarder siden 1800-tallet.
Slummen i Nairobi, Kenya.
Overbefolkning
Den raske økningen i antall mennesker har veldig stor innvirkning på miljøet. Vi har endret over halvparten av landjorda ved å rydde skog, bygge byer og demme opp elver. Antallet ulike dyr og planter har derfor blitt mye mindre over hele jorda.
⬅ I Hong Kong bor innbyggerne veldig tett.
Eksempel på hvor tett innbyggere bor i Hong Kong med følge av overbefolkning
Isfjell, Antarktis
Forurensing av vann
Dagens jordbruk fører også til at vann, elver og hav blir forurenset av overflødig gjødsel. Gjødselen renner ut i vannet og gjør at det vokser frem giftig plankton, som kan drepe fisk, skalldyr og andre dyr som lever i sjøen.
Hva vil fremtidens geologer bruke som kjennetegn på antropocen
Dame som holder en globus med et munnbind med et hjerte tegnet i midten
Kilder:
- Historien om mennesket – Junior (2020)
Orage Forlag AS
- Aftenposten (23.06.2020): Derfor ble mammuten utryddet
https://www.aftenposten.no/verden/i/9mgKr/derfor-ble-mammuten-utryddet?
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Howard Hughes Medical Institute
-
Getty Images
-