Vi starter nederst, med tærne:

Når hælen går opp, går tærne ned. I en sko betyr dette at tærne blir presset sammen nede i skotuppen, og at det er tærne som må tåle hele vekten av kroppen. Jo høyere hæler, desto større belastning på tær og tråputene under tærne. Over tid vil mye vekt på tær som er skviset sammen nede i en trang sko, ikke bare gjøre vondt, men det kan også ødelegge både tær og tånegler for livet.

Akilles, den sårbare senen

På baksiden av ankelen sitter akillessenen. Dette er den største senen i kroppen, og den er kjempesterk. Den tåler faktisk mer enn 500 kilo! Men går du på høye hæler hele tiden kan akillesen bli overbelastet og du kan få veldig vondt. I noen tilfeller kan akillesen slites slik at den ryker i to. Dobbelt-au!

Mister bakkekontakt

Når hælene er høye vil foten din stå i en stilling som ikke er normal. Når du blir gående på tærne uten noe særlig støtte under hælen og mindre kontakt med bakken under deg, vil ankelen din bli mer bevegelig. Dette kan gjøre at du mye lettere kan få ankelen ut av stilling, vrikke eller forstue den. Au!

Krympende leggmuskel

Når du går på tærne hele tiden så får du heller ikke strukket ut beinet på den naturlige måten. Hvis du går veldig mye med høye hæler kan det etter hvert bli vanskelig å strekke ut beinet fordi leggmuskelen rett og slett har blitt kortere.

Dominoeffekt

Du har mistet mye av bakkekontakten, tærne er stappet ned i en skotupp, leggmuskelen har krympet og ankelen jobber sammen med akillesen for å holde deg oppreist og stabil. Samtidig må hele kroppen finne en ny måte å holde balansen. Knærne blir belastet på en ny måte når du går på en ny måte. Når du må legge vekten på nye steder vil du få et nytt tyngdepunkt. Hoftene dine presses frem og korsryggen strammes. Det er kanskje fint med høye hæler, men er det verdt vridde ankler, hovne knær og vond rygg?

Kilder:

 • Kropp & helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images