Vi starter nederst, med tærne:

Når hælen går opp, går tærne ned. I sko betyr dette at tærne blir presset sammen nede i skotuppen. Tærne som må da bære hele vekten av kroppen. Jo høyere hæler, jo mer vekt på tær og tråputene under tærne. Over tid vil mye vekt på tær som er skviset sammen nede i en trang sko gjøre vondt. Det kan også ødelegge tær og tånegler for livet.

Akilles, den sårbare senen

På baksiden av ankelen sitter akillessenen. Dette er den største senen i kroppen, og den er kjempesterk. Den tåler faktisk mer enn 500 kilo! Men går du på høye hæler hele tiden kan akillesen bli sliten og du kan få veldig vondt. I noen tilfeller kan akillesen ødelegges helt, og ryke i to.

Hælene mister bakkekontakt 

Når hælene er høye vil foten din stå i en unormal stilling. Når du blir gående på tærne får hælen mindre kontakt med bakken under deg, og ankelen din blir mer bevegelig. Dette kan gjøre at du mye lettere kan vrikke eller forstue ankelen. Og det er vondt!

Krympende leggmuskel

Når du går på tærne hele tiden så får du heller ikke strukket ut beinet skikkelig. Hvis du går veldig mye med høye hæler kan det etter hvert bli vanskelig å strekke ut beinet fordi leggmuskelen har blitt kortere.

Dominoeffekt

Du har mistet mye av bakkekontakten, tærne er stappet ned i en skotupp, leggmuskelen har krympet og ankelen jobber sammen med akillesen for å holde deg oppreist og stabil. Kroppen må finne en ny måte å holde balansen. Knærne blir slitt på en ny måte når du går på en ny måte. Dette betyr at du legger vekten din på andre steder. Hoftene dine presses frem og korsryggen strammes.  Det er kanskje fint med høye hæler, men er det verdt vridde ankler, hovne knær og vond rygg? 

Kilder:

 • Kropp & helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images