Bedre å være føre var enn altfor tidlig far

Hva vil det si å være føre var? Det betyr å være forsiktig, slik at det ikke skjer ting man ikke ønsker.

Når man skal ha sex med andre og vil unngå å bli gravid eller få seksuelt overførbare infeksjoner, bør man bruke riktig prevensjon. Da passer du på at du ikke gjør noen gravid, og at du ikke blir gravid selv.

Det finnes mange forskjellige typer prevensjon, og noen av dem beskytter også mot sykdommer.

Her kan du lese om forskjellige typer prevensjon, hvorfor det er viktig å beskytte seg ved samleie, hvem du kan snakke med om prevensjon, og hvor du får tak i prevensjon.

Det kan være vanskelig å vite hva slags prevensjon man liker. Noen jenter synes for eksempel p-piller er en super form for prevensjon. Andre synes de er helt pyton.

Mange prøver forskjellige typer prevensjon før de finner ut hva de liker best. Prat gjerne med helsepersonellet som skal skrive ut resepten til deg.

I Norge kan både lege, helsesykepleier og jordmor skrive ut resept på prevensjon.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kondom

En kondom likner en slags hette av gummi som man trer over penis når den er stiv. Kondomen hindrer sædcellene i å komme inn i skjeden til hun du har sex med.

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot både graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner som for eksempel klamydia.

Kondom er den eneste prevensjonen du får uten resept. Du kan kjøpe kondomer i matbutikken eller bestille dem på www.gratiskondomer.no.

Når du bestiller, får du 15 kondomer hjem i postkassa i en hvit konvolutt.

Du kan også få gratis kondomer på helsestasjonen og hos helsesykepleier på skolen.

Noen synes det er kleint å styre med kondom under sex. Men øvelse gjør mester. Øv noen ganger alene, så er det null stress.

Og jenter! Dere bør også lære å tre på en kondom.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

P-piller

P-piller kan bare brukes av jenter. Pillene gjør at man ikke får eggløsning, og da kan man ikke bli gravid. P-piller er enkelt å bruke, og de er veldig sikre hvis man bruker dem riktig.

Ulempen er at man må huske å ta pillen hver dag, og at man kan få bivirkninger som humørsvingninger, kramper i leggen, ømme pupper, kvalme og svimmelhet den første tiden. Noen få får alvorlige bivirkninger som blodpropp.

Ulempen er at man må huske å ta pillen hver dag, og bivirkninger man kan få. I starten kan man oppleve bivirkninger som kramper i leggen, ømme pupper, kvalme og svimmelhet.  Noen opplever humørsvingninger og tristhet. Noen får mer hodepine. Det finnes også sjeldne, men alvorlige bivirkninger som blodpropp.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

P-stav

P-stav er en liten plaststav som settes inn under huden på innsiden av overarmen. Man får bedøvelse når man setter den inn. P-staven hemmer eggløsning, akkurat som p-pillen.

P-staven varer i tre år og er et veldig trygt prevensjonsmiddel. Noen kan få bivirkninger som kviser, humørsvingninger og uregelmessig menstruasjon

P-sprøyte

Helsepersonell setter P-sprøyten i en muskel i rumpa eller på overarmen hver tredje måned.

Noen synes den hjelper mot menssmerter og pms, og det er ingen risiko for blodpropp.

Men det kan ta lenger tid å bli gravid når man slutter på den, og noen får bivirkninger som uregelmessig mens, økt appetitt, tristhet og nedsatt sexlyst.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

P-plaster

P-plaster er egentlig det samme som p-piller, bare at hormonene kommer inn i kroppen via et plaster. Man fester plasteret på kroppen den første dagen i menstruasjonssyklusen, enten på rumpa, overarmen eller øverst på ryggen. Etterpå må man bytte plaster hver syvende dag. Etter tre uker med plaster skal man gå en uke uten. Da får man mensen.

P-plaster er en sikker prevensjonsmetode, og noen får mindre menssmerter og kortere blødninger.

Ulempen er at plasteret koster mer enn andre prevensjonsmidler, og noen får bivirkninger som humørsvingninger, kvalme, hodepine, hudreaksjoner og mindre lyst på sex. 

P-ring

P-ring er en plastring som du setter inn i skjeden. Etter tre uker tar du den ut og venter i inntil syv dager før du setter inn en ny.

P-ringen hemmer også eggløsningen hos jenter. De vanligste bivirkningene er hodepine, ømme pupper, mer utflod, kvalme, humørsvingninger, tristhet, kviser og at man har mindre lyst på sex. Noen får også sjeldne bivirkninger som for eksempel blodpropp.

Spiral

Spiral er en T-formet, 3 cm liten plastenhet med en tråd i enden. Helsepersonell fører spiralen inn i skjeden og opp i livmorhulen.

Det finnes to hovedtyper spiral – kobberspiral og hormonspiral. Kobberspiralen varer i minst fem år. Den har ingen hormoner, men kobbertrådene rundt spiralen hindrer sædcellene i å befrukte egget.

Kobberspiralen tilfører ikke kroppen hormoner slik de fleste andre prevensjonsmidler gjør, men den kan gi mer utflod, større blødninger og mer smerter når du har mensen.

Som du sikkert skjønner, inneholder hormonspiralen hormoner. Det finnes fire ulike typer hormonspiral i Norge. Det er lurt å snakke med helsepersonell om hvilken type som passer best for deg. Hormonspiralen har få bivirkninger, men noen får mer uregelmessige blødninger. Dette gir seg gjerne i løpet av det første året.

Det kan være litt vondt å sette inn spiral. Mange sammenligner det med kraftige menssmerter, men det varer bare ett minutt. Du kan ta litt smertestillende før du skal sette den inn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Nødprevensjon

Hjeeelp! Jeg har hatt sex uten prevensjon. Hva gjør jeg nå?

Man kan kjøpe nødprevensjon reseptfritt på apoteket. Det er en tablett som jenta må ta innen 12 timer etter samleie. Hvis man blir gravid, er abort den eneste måten å avbryte graviditeten på.

Bare for jenter?

Legg merke til at all prevensjonen du nå har lest om, bortsett fra av kondom, er ment for jenter.

Er det ikke litt urettferdig at nesten all prevensjon er laget for jenter?

Er det bare jentas ansvar å beskytte seg når to personer har sex? Absolutt ikke. Det er begges ansvar å sørge for beskyttelse.

Heldigvis forskes det på nye prevensjonsmetoder for menn. I dag er det bare kondom og sterilisering som er alternativene for gutta.

En gruppe norske forskere tester nå ut en krem som gutten kan smøre på skuldrene for å hemme produksjonen av sædceller. Trolig er kremen enda tryggere enn hormonell prevensjon for kvinner, og den har lite bivirkninger. Om noen år kan kanskje krem på skuldrene være et vanlig prevensjonsmiddel. 

Alle prevensjonsmidler beskytter deg mot graviditet. Men det er bare kondom som beskytter deg mot seksuelt overførbare infeksjoner som HIV, gonoré og klamydia. Derfor er det alltid lurt å bruke kondom hvis man skal ha tilfeldig sex.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

100 % beskyttelse?

Ingen prevensjonsmidler beskytter oss 100 % mot graviditet.

Hvis mansetter på kondomen feil, eller den sprekker, kan man bli gravid.

Ca. 15 av 100 par blir gravide hvert år, selv om de har brukt kondom. 3-7 av 100 par blir gravide hvert år etter å ha brukt p-sprøyte, p-plaster eller p-piller. Bare 1 av 100 blir gravide med p-stav eller spiral.

Det viktigste er ikke hvilken prevensjon man bruker, men at man bruker det!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hva koster prevensjon?

I Norge er det billig eller gratis å kjøpe prevensjon hvis du er under 22 år. Hvor mye du skal betale, avhenger av alder og type prevensjon. Rabatten trekkes fra i kassen på apoteket.

Vær kildekritisk!

De siste årene har salget av prevensjon gått ned, og antall aborter øker så mye at det er kø på sykehusene. Hvorfor er det sånn?

Noen mener grunnen er feilinformasjon på sosiale medier.

På TikTok og Youtube har man i det siste sett en trend som bekymrer helsepersonell. Flere influensere råder unge til å droppe prevensjon for å slippe eventuelle bivirkninger.

De forteller at både humør, energinivå og mental helse blir påvirket av hormonell prevensjon. I stedet råder de unge jenter til å følge med på egen syklus og unngå å ha sex når det er sjanse for å bli gravid. De anbefaler også å måle kroppstemperaturen og å spise ulike matvarer som de mener hindrer graviditet.

Det er veldig viktig å lytte til jenters bekymring rundt egen helse og hormonell prevensjon, men det er også viktig å understreke at det ikke er nok å kjenne sin egen syklus, eller å måle temperatur. Dessuten beskytter det ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner.

 

Husk at de fleste influensere som uttaler seg om prevensjon ikke har medisinsk bakgrunn.

Bruk heller gode nettsteder som for eksempel Helsenorge, ung.no, zanzu.no eller sexogsamfunn.no.

Du kan også prate med fastlege eller helsykepleier på skolen din.

Influensere på TikTok er tross alt ikke helsepersonell, så ikke tro på alt de sier. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Hva passer deg?

Det finnes altså mange former for prevensjon, men husk at kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter deg mot både graviditet og kjønnssykdommer.

Dessuten er det lett for å både gutter og jenter å få tak i kondomer.

Vi glemte foresten å si at du tar på kondomen før du skal ha sex, og du tar den av etterpå. Det fikk visst ikke Peder på PubertetsCamp med seg heller. Bare se her:

PubertetsCamp

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt