


P-stav
P-stav er en liten plaststav som settes inn under huden på innsiden av overarmen. Man får bedøvelse når man setter den inn. P-staven hemmer eggløsning, akkurat som p-pillen.
P-staven varer i tre år og er et veldig trygt prevensjonsmiddel. Noen kan få bivirkninger som kviser, humørsvingninger og uregelmessig menstruasjon


P-plaster
P-plaster er egentlig det samme som p-piller, bare at hormonene kommer inn i kroppen via et plaster. Man fester plasteret på kroppen den første dagen i menstruasjonssyklusen, enten på rumpa, overarmen eller øverst på ryggen. Etterpå må man bytte plaster hver syvende dag. Etter tre uker med plaster skal man gå en uke uten. Da får man mensen.
P-plaster er en sikker prevensjonsmetode, og noen får mindre menssmerter og kortere blødninger.
Ulempen er at plasteret koster mer enn andre prevensjonsmidler, og noen får bivirkninger som humørsvingninger, kvalme, hodepine, hudreaksjoner og mindre lyst på sex.

P-ring
P-ring er en plastring som du setter inn i skjeden. Etter tre uker tar du den ut og venter i inntil syv dager før du setter inn en ny.
P-ringen hemmer også eggløsningen hos jenter. De vanligste bivirkningene er hodepine, ømme pupper, mer utflod, kvalme, humørsvingninger, tristhet, kviser og at man har mindre lyst på sex. Noen får også sjeldne bivirkninger som for eksempel blodpropp.


Nødprevensjon
Hjeeelp! Jeg har hatt sex uten prevensjon. Hva gjør jeg nå?
Man kan kjøpe nødprevensjon reseptfritt på apoteket. Det er en tablett som jenta må ta innen 12 timer etter samleie. Hvis man blir gravid, er abort den eneste måten å avbryte graviditeten på.



Hva koster prevensjon?
I Norge er det billig eller gratis å kjøpe prevensjon hvis du er under 22 år. Hvor mye du skal betale, avhenger av alder og type prevensjon. Rabatten trekkes fra i kassen på apoteket.


