Bli en økokriger

Tro det eller ei, men du kan være med på å redde planeten uten å dra hjemmefra.

Accessibility icon Bli en økokriger

Bli en økokriger 

Forskere, miljøforkjempere og myndigheter over hele verden prøver å redde jorda fra en skremmende framtid. Tanken på å miste gorillaer, havskilpadder og nesehorn er ikke til å holde ut. Hvis du tror at det å redde planeten bare er en jobb for folk med stor påvirkningskraft og mye makt, då må du tenke om igjen. Små økokrigere i hele verden har nemlig begynt å gjøre en forskjell … og det kan du også!

Verdifulle insekter

Mange tenker at de store dyrene trenger hjelpen vår. Men de små insektene trenger også hjelp. De bryter ned og kvitter seg med søppelet i verden. Mange av insektene pollinerer plantene våre, slik at det kan vokse frukt og grønnsaker. Mange av disse artene er truet av utrydding. Det er på høy tid at vi reagerer!

Start i egen hage

Selv om du ikke har egen regnskog, eller et korallrev, har du kanskje tilgang på egen hage. Med enkle grep kan du gjøre dette til en godt hjem for dyrelivet. Å bli en økøkriger i hagen er like enkelt som å rense ugress i blomsterbedene. Det krever at du reduserer mengdene med avfall, gjenbruker og gjør smarte valg!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Rotete hager er attraktive hjem

Det virker kanskje rart, men du kan hjelpe planeten ved å gjøre mindre. Litt ugress, en blomsterpotte oppned eller litt nedfallsfrukt lokker til seg et yrende dyreliv.

Unngå gift

Isteden for å bruke gift er det andre metoder for å fjerne uønskede gjester i hagen. Du kan plante visse urter og blomster i og rundt frukt- og grønnsaksbedene. Unngår du å bruke gift reduserer du utslipp av karbondioksid.

Gressløk, basilikum og hvitløk holder skadedyrene unna og kan brukes til matlaging også, så ingenting går til spille, og jorda blir ikke forurenset.

Hvitløk
Hvitløk

La det blomstre

Ta en titt på blomstene i hagen. Er de dekket av bier og sommerfugler? Hvis svaret er nei, da har du ikke planter som lokker insektene til seg. De trenger vakre nektarplanter. Da vil de pollinere slik at det kan vokse bær, blomster og grønnsaker. I en frodig blomstereng kan det være mer enn 40 gress- og blomsterarter på en kvadratmeter, sammenlignet med en plen av samme størrelse. Så la noe stå igjen når du klipper gresset.

Bygg et insekthotell

Bygg et insekthotell av brukte materialer. Du kan bruke ødelagte blomsterpotter, treverk, furukongler og gamle rør. Bare sørg for at det er hull i ulike størrelser der gjestene dine kan krype inn. Før du vet ordet av det, hjelper du dyre- og plantelivet – og planeten.

Safarihage 

Å lage sin egen insektvennlige hage trenger ikke å være dyrt, omfattende eller vanskelig. 

1. Fuglehotell
Heng opp fuglekasser på steder hvor det er trygt for fuglene. 

2. Hemmelige innganger
Små åpninger under gjerdet gjør at små dyr kan gå ut og inn, for eksempel pinnsvin. 

3. Klatreplanter
Kaprifolien lokker til seg pollinatorer. 

4. Et urbant vannhull
En liten dam lokker til seg fugler og insekter. Den gjør også at det blir mindre karbondioksid i lufta. 

5. Insekthuler
Små kriker og kroker blant steinene gir insektene et sted å bo. Småkryp kan bruke steinene for å komme seg ned til vannet. 

6. Trær
Trær forbedrer luftkvaliteten, og gir skygge og ly. 

7. Et uryddig uthus
Et falleferdig skur er perfekt for edderkopper, mus og saksedyr som søker ly for regnet. 

8. En litt rufsete plen
Ugress i plenen som kløver og løvetann sørger for viktig pollen til humler og bier. Unngå å klippe plenen for kort.

9. Pass på kjæledyret!
Pass på at katten din har på seg bjelle, slik at dyrene i hagen vet når den kommer. 

10. En uryddig hellegang
Mellom hellene i hagen kan det vokse villblomster, og skrukketroll trives i mørke hulrom. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Hagens sorte gull

Kompost (jord) består av nedbrutt organisk masse som kvister, hageavfall og matrester. Mye av det vi kaster i søpla kunne vært brukt til miljøvennlig kompost. 

Kompost kan brukes som gjødsel slik at planter og trær får tilført viktige næringsstoffer. Det kan også brukes for å bekjempe områder med høy erosjon. Kompost kan også brukes i jorda for å begrense uttørring, og begrense skadene ved kraftig regnvær. 

Det er enkelt og billig å lage sin egen kompost. Sett en beholder uten bunn rett på jorda. Pass på at det kommer luft til fra sidene. Legg små kvister i bunnen, så et lag med gress. Det tilfører nitrogen. Deretter et lag med visne blader som tilfører karbon. Vann hvis det blir tørt, og grav i haugen for å tilføre luft. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kilder:

  • Historie & vitenskap (nr. 2/2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. NRK
    7. NRK Unormal YouTube
    8. Peter Scott / The Art Agency
    9. Getty Images