10 meter hver

Når vi regner med alle fjorder og øyer, har Norge en kystlinje på 57 000 kilometer. Det tenker du kanskje at er nok til alle? Jo da, men hvis vi tenker oss at vi gir en like stor del av dette til alle i Norge, blir det bare litt mer enn 10 meter til hver. Og da er det vel ganske viktig hvordan det ser ut på dine 10 meter? 

Ung jente med blondt hår på en strand

Allemannsretten

Sjøen er fri for alle, så der kan ingen nekte deg å være. Allemannsretten betyr rett og slett at alle har rett til å bruke naturen. Men det betyr også at du må følge de reglene som gjelder, og ikke plage andre. Så lenge du holder god avstand til hus, hytter, hager og brygger, kan du fortøye båten og bade nesten hvor du vil i skjærgården. Du kan også slå opp telt i to netter, eller sove under åpen himmel. 

Gutt som sitter på Huvudskar og ser utover

Naturmangfoldsloven

Da den første loven om naturvern kom i Norge, var det for å ta vare på viktige arter. Loven ble første gang brukt da 52 plantearter på Dovre ble fredet i 1911. 

Siden da har ordet naturvern endret betydning, og snakker man også om vern av områder som er påvirket av mennesker når man snakker om naturvern.

Det nære forholdet mellom mennesket og naturen er viktig. Man er også opptatt av å bevare naturen for de som kommer etter oss. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tre lundefugler på Spitsbergen i Svalbard

Regler for fiske

I sjøen kan du fiske med stang eller snøre hele året, enten du er i båt eller står på brygga. Er du under 16 år og skal fiske etter innlandsfisk i vann og vassdrag, eller fisk som laks, sjøørret og sjørøye som er født i havet men går opp i elvene når de skal få unger, trenger du ikke betale fiskeravgift. Du bare ha gyldig fiskekort. 

Hvis du skal bruke garn, ruser eller teiner, må de merkes med navn og adresse eller nummeret til båten.

Ikke la deg friste til å ta fisk fra andres garn. Ikke nok med at eieren kanskje må nøye seg med å servere fiskepinner til middag – du kan også få en skikkelig bot! 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Mann som holder en fiskestang

Regler for sjøfuglreservat

For at fuglene skal få ro mens de legger egg og tar seg av ungene sine, finnes det mange fuglereservat langs kysten. Disse øyene er tydelig merket med skilt, og det er ikke lov å komme nærmere enn 50 meter i hekketiden.

Tidspunktet for når man må holde seg unna, varierer fra område til område. Ta kontakt med miljøvernavdelingen i ditt fylke for nærmere informasjon. 

Hekkende toppskarv (Phalacrocorax aristotelis). ⮕

Toppskarv

Forsøpling

Å kaste søppel er ulovlig, og dermed også straffbart. Søppel i naturen er stygt og kan gjøre stor skade. Olje er spesielt farlig for sjøfugl. Bare en liten oljeflekk kan være livsfarlig, fordi oljen gjør at fjærene ikke holder fuglene varme lenger. 

Ungdommer plukker søppel på en strand

Drøm vs. virkelighet

Sammenlignet med Karibien har Norge kanskje rene strender, men vi må huske på at havet dekker hele verden, og søpla kan flyte hvor som helst. 

Visste du at …

… hvis du tenner et bål på svaberget, vil berget kunne sprekke og bli ødelagt for alltid? 

… hvis du heller et 1/2 glass brukt olje i sjøen, forurenses 100 000 liter sjøvann? 

… en engangsgrill er enkel og praktisk i bruk, men søppel hvis den blir liggende? Dypp den i sjøen etter bruk, og legg den i nærmeste søppelkasse. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Vakkert bilde tatt fra en norsk skjærgård

Kilder:

 • Redningsselskapet
 • Sjøfartsdirektoratet

Bilder- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Purpose17 – Bærekraftskanalen Youtube
  8. Getty Images