10 meter hver

Når vi tar med alle fjorder og øyer, har Norge en kystlinje på 57 000 kilometer. Nok til alle, tenker du kanskje. Jo da, men deler du antall kilometer på 5,4 millioner innbyggere, blir det faktisk bare drøyt 10 meter til hver. Og da er det vel ganske viktig hvordan det ser ut på dine tilmålte 10 meter?

Ung jente med blondt hår på en strand

Allemannsretten

Sjøen er fri for alle, så der kan ingen nekte deg å være. Allemannsretten betyr rett og slett at alle mann har rett til å bruke naturen. Men det innebærer også at du må følge de reglene som gjelder og ikke plage andre. Så lenge du holder god avstand til hus, hytter, hager og brygger, kan du fortøye båten og bade nesten hvor du vil i skjærgården. Du kan også slå opp telt i to netter eller sove under åpen himmel.

Gutt som sitter på Huvudskar og ser utover
Gutt som sitter på Huvudskar og ser utover

Naturmangfoldsloven

Da den første loven om naturvern kom her i landet var det for å ta vare på arter av vitenskapelig eller historisk betydning, og loven ble første gang iverksatt ved at 52 plantearter på Dovre ble fredet (1911).

Opp igjennom årene har innholdet i naturvernbegrepet vært i stadig forandring. Det har blitt mer utvidet og settes i dag inn i en større sammenheng. Begrepet omfatter nå også vern av kulturlandskap.

Det nære forholdet mellom mennesket og naturen er viktig. Det blir også lagt stor vekt på å bevare naturens kvaliteter for etterslekten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tre lundefugler på Spitsbergen i Svalbard
Tre lundefugler på Spitsbergen i Svalbard

Regler for fiske

I sjøen kan du fiske med stang eller snøre hele året, enten du er i båt eller står på brygga. Er du under 16 år og skal fiske etter anadrome laksefisk (fisk oppvokst i havet, som går opp i elver for å gyte, eksempelvis laks, sjøørret og sjørøye) eller innlandsfisk i vann og vassdrag, trenger du ikke betale fiskeravgift, men må ha gyldig fiskekort.

Hvis du skal bruke garn, ruser eller teiner, må de merkes med navn og adresse eller båtens registreringsnummer.

Ikke la deg friste til å ta fisk fra andres garn. Ikke nok med at eieren kanskje må nøye seg med å servere fiskepinner til festmiddagen – du risikerer også en klekkelig bot!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Mann som holder en fiskestang
Mann som holder en fiskestang

Regler for sjøfuglreservat

For at fuglene skal få ro i hekketida finnes det mange fuglereservat langs kysten. Disse øyene er tydelig merket med skilt, og det er ikke tillatt å komme nærmere enn 50 meter i hekketiden.

Tidspunkt for ferdselsforbudet varierer fra område til område. Ta kontakt med Statsforvalterens miljøvernavdeling i ditt fylke for nærmere informasjon.

⬅ Hekkende toppskarv (Phalacrocorax aristotelis). ⮕

Toppskarv
Toppskarv

Forsøpling

All forsøpling er ulovlig og dermed også straffbart. Søppel i naturen er stygt og kan gjøre stor skade. Oljeutslipp er særlig skadelig for sjøfugl. Bare en liten oljeflekk kan være livstruende, da oljen ødelegger varmeisolasjonen i fjærdrakten.

Ungdommer plukker søppel på en strand
Ungdommer plukker søppel på en strand

Drøm vs. virkelighet

Sammenlignet med Karibien har Norge kanskje rene strender, men la oss huske på at havet kjenner ingen grenser, og søpla kan flyte til – og fra oss – fra flere verdenshjørner.

Visste du at …

… hvis du tenner et bål på svaberget, vil berget kunne sprekke og bli ødelagt for alltid?

… hvis du heller et 1/2 glass spillolje i sjøen, forurenses 100 000 liter sjøvann?

… en engangsgrill er enkel og praktisk i bruk, men er skjemmende hvis den blir liggende? Dypp den i sjøen etter bruk, og legg den i nærmeste søppelcontainer.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Vakkert bilde tatt fra en norsk skjærgård
Vakkert bilde tatt fra en norsk skjærgård

Kilder:

 • Redningsselskapet
 • Sjøfartsdirektoratet

Bilder- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Purpose17 – Bærekraftskanalen Youtube
  8. Getty Images