Er sosiale medier skadelig? 

Du har sikkert hørt at sosiale medier kan være skadeligVi kan bli avhengige. De kan ødelegge privatlivet ditt. Men kan de gjøre oss asosiale? Facebook, Instagram, Snap og Twitter er eksempler på sosiale medier.

Alle i en vennegjeng står ute mot en vegg og ser på hver sin smarttelefon

Sosial samhandling

Forskning viser en økt aktivitet i hjernen når vi er sammen med andre. Sosiale nettverk og samhandling gjør noe med din identitet. Du blir bedre kjent med hvem du er. Alle trenger sosial kontakt. 

For mye sosial samhandling er ikke bra. Det er slitsomt å være sosial. Det krever mye arbeid for hjernen. Vi trenger derfor både sosial kontakt og alenetid. 

Men klarer vi å ta pauser når vi alltid er tilgjengelige?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tenåringsgjeng og sosiale medier

Sosiale medier og avhengighet

Forskere påstår at avhengighet av sosiale medier er et problem. Ikke minst hvis du tilbringer fem timer daglig med å sjekke Facebook. Du går glipp av mye annet gøy hvis du blir avhengig av sosiale medier.  

Jente uten smarttelefon mens alle andre i gjengen rundt henne sitter opphengt i hver sin smarttelefon

Belønning for hjernen 

Når vi har det godt sammen med andre får vi en belønning i hjernen. Frigjøring av hormonet oksytocin gir en følelse av velvære. Det frigjøres også dopamin som gir et rush av glede. 

En vennegjeng som ler og har det morsomt samme i en by

Enkel belønning 

En av årsakene til avhengighet er at du ikke trenger å anstrenge deg så mye for å få belønning. Narkotika fungerer litt på samme måteDet blir en snarvei til belønning for hjernen. Etter hvert klarer ikke hjernen å kontrollere avhengigheten. 

Dame som holder smarttelefon med sosiale medier ikoner

Kontrollfrik

På sosiale medier kan du vise de beste sidene ved deg selv. Dette tilfredsstiller en prosess i hjernen kalt «selvfremstilling». Det vil si at vi er konstant opptatt av å fremstille oss selv på best mulig måte. Da er det større mulighet for at andre skal like oss. 

Tenåringsjente som spiller basketball

Selvfremstilling i sosiale medier

En mulighet for de som er sjenerte?

Personer som er litt sjenerte, kan føle seg mer frigjort på sosiale medier. Vennskapsbånd og relasjoner kan knyttes over hele verden. 

Menneskehjernen prøver å gjøre sosial samhandling så god som mulig. Sosiale medier kan forstyrre dette systemet og gjøre oss asosiale. Heldigvis åpner de også opp for mange muligheter. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Dame som sitter på en cafée og ser på smarttelefon

Sykt sosial

Kilder:

 • Burnett, Dean (2018):
  Do Social Networks Make Us Antisocial?
 • Vitenskapens guide til lykken (2018)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. NRK
  8. Getty Images
  9. NRK