Det britiske imperiets begynnelse 

Fra 1500-tallet til 1900-tallet 

Ekspansjonen av det britiske imperiet deles ofte inn i to deler: det første imperiet og det andre imperiet. Det første startet da Storbritannia begynte å etablere oversjøiske territorier på 1500-tallet. I 1783 besto imperiet av kolonier i Amerika og Vestindia. Den første britiske bosettingen i Afrika var på James Island i Gambiaelva i 1661. Man mener at den første perioden av imperiet tok slutt da britene mistet de amerikanske koloniene i 1783.  

Under andre del av det britiske imperiet, på 1800-tallet, ekspanderte det kraftig. I denne perioden underla britene seg mer land – i flere verdenshjørner – enn noen gang før. Ved slutten av århundret besto det britiske imperiet av nær en firedel av hele verdens landområder og over 25 prosent av verdens befolkning. Bare i løpet av de siste 20 årene av 1800-tallet hadde britene gapt over mer enn 30 prosent av Afrikas befolkning.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kart over Det britiske imperiets
Kart over Det britiske imperiets

Det britiske imperiets slutt 

Fra 1945 frem til i dag  

Etter to verdenskriger gikk det sakte, men sikkert mot slutten for det britiske imperiet, ettersom krigene hadde tæret kraftig på Storbritannias økonomi. India satte tonen for endring da landet erklærte seg uavhengig i 1947. 

I 1950-årene innvilget den britiske regjering uavhengighet til Sudan, Gullkysten og Malaysia. De ønsket ikke å risikere kolonikrig, slik Frankrike havnet i med Algerie. Mange britiske kolonier hadde allerede blitt selvstyrte da imperiet begynte å gå i oppløsning. 

Canada ble Storbritannias første selvstyrte stat (dominion) i 1867, etterfulgt av Australia i 1901 og New Zealand i 1907. Disse tidligere koloniene var i prinsippet fortsatt knyttet til den britiske kronen, men de hadde også en viss selvråderett. De neste 20 årene fikk mesteparten av det karibiske området sin uavhengighet. Barbados ble uavhengig i 1966, og resten av de karibiske øyene i øst fulgte etter på 1970- og 1980-tallet.  

⬅  Union Jack er den dag i dag en sentral del av Australias flagg. 

Den endelige slutten på imperiet vil mange si var i 1997, da Hongkong ble en administrativ region under Kina.  

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Det australske flaget heist opp i en flaggstang
Det australske flaget heist opp i en flaggstang

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!