Det store energi-dilemmaet
Økt levestandard kan føre til høyere energiforbruk. Hva gjør vi da når vi ønsker at alle skal ha god livskvalitet, samtidig som vi ønsker å ta vare på kloden vår?
Hva vil du ofre?
Energi er viktig for blant annet livskvalitet, levestandard, matproduksjon og velferdsutvikling. Ville du byttet ut mobilen, favorittretten din eller varme i huset for at noen andre i verden kunne fått bedre levestandard?
Lite fornøyd kvinne under dyna med lue på.
Energi er viktig for alle
Energi er en forutsetning for utvikling. Enten det er «fornybare energikilder» eller «ikke-fornybare energikilder». Tilgang på energi er viktig for å ha en høy levestandard. Jo høyere levestandard, desto mer energi blir brukt. Høy levestandard betyr at vi har gode muligheter til å leve gode liv. Det betyr også at jo flere land som får høyere levestandard, desto mer energi trenger vi.
Store fabrikkpiper slipper ut mye røyk.
Hva brukes energien til?
I Norge står industri og bergverk for det største forbruket av energi, etterfulgt av transport og private hjem. Det samme gjelder i de andre industrilandene. I utviklingsland er det i stor grad matproduksjon som bruker mest energi.
Mange kilder til energi
Mange tenker kanskje på elektrisitet når vi snakker om energi, men definisjonen på energi er «evnen til å utføre arbeid». Det betyr at det er mange kilder til energi. Disse er delt i to hovedgrupper: fornybare energikilder og ikke-fornybare energikilder.
Høyspentkabler som går gjennom et landskap.
Utviklingsland
De mest vanlige energikildene i verden er olje, kull og gass. Dette er fossilt brensel. Alle disse energikildene slipper ut klimagasser som har store konsekvenser for klimaet. I utviklingsland er spesielt kull en viktig energikilde. Kull er den billigste og enkleste kilden til energi.
Industriland
I industriland bruker vi stadig mer energikilder som er fornybare. Solkraft, vindkraft og vannkraft er alle kilder til energi som ikke slipper ut klimagasser. Disse energikildene kan vi heller ikke bruke opp. I Norge kommer hele 62 prosent av energien fra fornybare energikilder – blant annet vannkraft. Til sammenligning produserer Russland kun 3 prosent fornybar energi, og USA kun 10 prosent.
Vannkraftverket i Gudbrandsdalen
Energibruk og klima
Energibruk er den største kilden til klimautslipp. Rundt to tredjedeler av klimagassene kan knyttes til bruk av fossilt brennstoff for å lage energi. Mange land har skrevet under Paris-avtalen. Med den har man blitt enige om å jobbe for et bedre klima. Er det ikke bare å bruke flere fornybare energikilder, da, for å nå disse målene?
For å nå målene som ble satt i Paris-avtalen, er det ikke bare å ta i bruk flere fornybare energikilder, da?
📷 Canadas statsminister Justin Trudeau var en av de mange statslederne som signerte Paris-avtalen i 2016.
Canadas statsminister Justin Trudeau signerer Paris-avtalen i 2016
Mobiltelefonen med bakdelen tatt av
Kilder:
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
UN Photo / Amanda Voisard
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-