Kontrollsenter for døgnrytme

Kroppen styres etter en slags innebygget klokke. Denne klokken er et kontrollsenter som ligger dypt inni hjernen. Dette kontrollsenteret i hjernen kalles hypothalamus. Herfra styres rytmen for søvn, våkenhet og spising.

Hormoner og lys spiller inn

Kontrollsenteret for døgnrytmen kalles SCN. Dette kontrollsenteret får informasjon direkte fra netthinnen bak øyet om lys og mørke. Det får også informasjon om «søvnhormonet» melatonin. Dette hormonet skilles ut i kroppen i store mengder om natten og lite om dagen.

Dame som sover

Du våkner opp

Om morgenen trenger lyset inn gjennom øyelokket. Da reagerer cellene i netthinnen. De gir signal til hjernen om å nullstille døgnklokken. Kroppstemperatur og blodtrykk øker. Produksjonen av melatonin stanser. Tarmen begynner å jobbe igjen. Den har vært i hvilemodus hele natten mens du har sovet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Du er godt i gang

Kroppstemperaturen din fortsetter å øke etter at du har våknet. De fleste tenker best etter klokka 10 på formiddagen. Du kan bli søvnig tidlig på ettermiddagen etter lunsj. Mellom klokka 12 og 15 skal være den beste tiden for trening og fysisk aktivitet.

Du fortsetter å være aktiv

Blodtrykket stiger jevnt og trutt hele dagen. Det nærmer seg toppunktet. Når klokka blir rundt 18 så faller blodtrykket igjen. Det samme skjer med kropps­temperaturen. Den har også økt gjennom dagen.

På tide å legge seg snart

Etter klokka 21 begynner kroppen å skille ut søvnhormonet melatonin. Det er fordi det blir mørkt ute. Du blir trøtt og vil legge deg. Hormonene produseres gjennom hele natten. Så begynner din indre klokke på nytt igjen neste morgen.

Ytre og indre påvirkninger

I puberteten skjer det store endringer i produksjonen av hormoner. Det kan påvirke døgnrytmen hos tenåringer. Mobiltelefoner og andre elektroniske skjermer lager et blått lys. Dette blå lyset forstyrrer kroppens signalsystem. Dette signalsystemet passer på at vi får den viktige nattesøvnen.

Kilder:

 • Kropp & Helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Shutterstock
  2. Shutterstock
  3. Thinkstock / OxfordSparks – YouTube
  4. Shutterstock
  5. Shutterstock
  6. Shutterstock
  7. Thinkstock