Kontrollsenter for døgnrytme

En slags indre klokke styrer kroppen. Denne klokken er som et kontrollsenter. Det ligger dypt inni hjernen. Dette området i hjernen kalles hypothalamus. Hypothalamus styrer rytmen for søvn og spising.

Hormoner og lys spiller inn

Kontrollsenteret for døgnrytmen kalles SCN. Det får informasjon om lys og mørke fra øynene dine. Det får også informasjon om et søvnhormon som kalles melatonin. Når du sover så øker innholdet av melatonin i kroppen. Om dagen er det veldig lite melatonin i kroppen.

Dame som sover

Du våkner opp

Om morgenen trenger lyset inn gjennom øyelokket. Da reagerer cellene i øynene dine. De gir signal til hjernen om at det er en ny dag. Så starter din indre klokke på nytt. Kroppstemperatur og blodtrykk øker. Produksjonen av melatonin stanser. Tarmen begynner å jobbe igjen. Den har vært i hvilemodus mens du har sovet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Du er godt i gang

Kroppstemperaturen din øker etter at du har våknet. Vi tenker best etter klokka 10 på formiddagen. Du kan bli søvnig etter lunsj. Den beste tiden for fysisk aktivitet er mellom klokka 12 og 15.

Du fortsetter å være aktiv

Blodtrykket stiger jevnt hele dagen. Når klokka blir rundt 18 faller blodtrykket igjen. Det samme skjer med kroppstemperaturen. Den har også blitt høyere gjennom dagen.

På tide å legge seg snart

Etter klokka 21 begynner kroppen å produsere søvnhormonet melatonin. Det er fordi det blir mørkt ute. Du blir trøtt og vil legge deg. Melatonin lages av kroppen hele natten. Så begynner din indre klokke på nytt igjen neste morgen.

Ytre og indre påvirkninger

I puberteten skjer det store endringer med hormoner. Dette kan påvirke døgnrytmen hos tenåringer. Mobiltelefoner og andre elektroniske skjermer kan påvirke nattesøvnen. Det er fordi de lager et blått lys. Dette blå lyset forstyrrer kroppens indre klokke. Denne klokken passer på at vi får den viktige nattesøvnen.

Kilder:

 • Kropp & helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Shutterstock
  2. Shutterstock
  3. Thinkstock / NRK Skole
  4. Shutterstock
  5. Shutterstock
  6. Shutterstock
  7. Thinkstock