Kontrollsenter for døgnrytme

Kroppen styres etter en slags innebygget klokke. Dette er et kontrollsenter som ligger dypt inni hjernen, i området kalt hypothalamus. Herfra styres rytmen for blant annet søvn, våkenhet og spising.

Hormoner og lys spiller inn

Kontrollsenteret for døgnrytmen kalles SCN. SCN får informasjon direkte fra netthinnen bak øyet om lys og mørke, og fra «søvnhormonet» melatonin, som skilles ut i kroppen i store mengder om natten og lite om dagen.

Dame som sover

Du våkner opp

Når morgenlyset trenger inn gjennom øyelokket, reagerer cellene i netthinnen som gir signal til hjernen om å nullstille døgnklokken. Kroppstemperatur og blodtrykk skrus opp. Produksjonen av melatonin stanser, og tarmen, som har vært i hvilemodus i løpet av natten, begynner å jobbe.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Du er godt i gang

Fra rundt klokka 10 fortsetter kroppstemperaturen å stige etter oppvåkning, og mange tenker best litt utpå formiddagen. Du kan bli søvnig tidlig på ettermiddagen etter lunsj, men mellom klokka 12 og 15 skal også være den beste tiden for trening og fysisk aktivitet.

Du fortsetter å være aktiv

Klokka er over 18, og blodtrykket stiger jevnt og trutt hele dagen, helt til det faller igjen om kvelden. Det nærmer seg toppunktet. Det samme gjelder kroppstemperaturen, som også har steget gjennom dagen.

På tide å legge seg snart

Etter klokka 21 begynner kroppen å skille ut søvnhormonet melatonin, fordi det blir mørkt ute. Du blir trøtt og vil legge deg, og hormonene produseres gjennom hele natten, før hele runddansen begynner på nytt igjen.

Ytre og indre påvirkninger

I puberteten skjer det store endringer i produksjonen av hormoner, og det kan påvirke døgnrytmen hos tenåringer. Vi vet også at mobiltelefoner og andre elektroniske skjermer avgir et blått lys som forstyrrer kroppens signalsystem, som er ment for å få den viktige søvnen.

Kilder:

 • Kropp & Helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Shutterstock
  2. Shutterstock
  3. Thinkstock / OxfordSparks – YouTube
  4. Shutterstock
  5. Shutterstock
  6. Shutterstock
  7. Thinkstock