Trend gjennom tidene

Kanskje du tenker at mote er noe nytt? At det er noe som kom når vi fikk TV og internett? Vel, mennesker over hele verden har vært opptatt av mote i mange hundre år. Mye er fint og gøy. Noe er rart. Og noe har vært kjempefarlig!

Se ut som en bløtkake

Hvis du var en rik kvinne i Frankrike på 1700-tallet var det moderne å se ut som en bløtkake. Kjolen skulle være kjempestor! Du skulle være veldig tynn rundt livet, ha blek hud og ha veldig høyt hår. Det var ikke lett å se sånn ut. Og ikke var det veldig sunt heller.

Tar pusten fra deg

For å få en smal midje måtte man bruke korsett under kjolen. Korsettet ble festet og så ble det strammet veldig hardt sammen. Dette var både vondt og dumt. Korsettet ble strammet så hardt at det ble vanskelig å puste. Ofte ble det så vanskelig å puste at damene besvimte! Noen ganger ble det strammet så hardt at ribbeinet kunne knekke, og det kunne til og med punktere lungene.

10 farlige trender 

Giftig sminke

I dag er det moderne med sunn og frisk hud. På 1700-tallet skulle huden din se ut som om du aldri trengte å være ute i sola og jobbe: Blek! Jo hvitere hud, jo rikere var du. Man smurte ansiktet med eggehvite og eddik, og ofte med en blanding av giftige stoff som bly og arsenikk. Dette kunne man bli skikkelig syk av. Hud og tenner ble ødelagt. Dessuten var det kjempefarlig for alle menn som kysset damene på kinnet – de fikk nemlig også gift i seg.

Dronning Elisabeths sminke 

Smør og sukker i håret

Det var ikke bare kjolen som skulle være stor. Håret skulle også være stort og høyt. Spesielle hårkunstnere smurte inn håret med smør og sukker, og la det rundt metallpinner. Så pudret man håret hvitt med mer giftig pulver. Til slutt pyntet man det med blomster og fugler. For at sveisen skulle holde seg fin, så kunne man ikke vaske håret. Dermed stinket det!

Rotter i håret?

Selv om håret stinket, så syntes rotter og mus at det luktet deilig. På natten ville de gjerne inn å spise litt av den deilige sukker- og smørblandingen. Noen fikk laget et bur til håret som de kunne sove med om natten. Ganske ekkelt? Men det viktigste var å være moderne og vakker om dagen.

Kjolen din brenner!

Sånn! Korsettet er på, håret er ordnet og ansiktet er sminket. Nå er det på tide med kjolen. Mange, mange lag med silke og musselin ble lagt oppå mange lag med underskjørt. Senere lagde noen underskjørt av metall. Det ble nemlig veldig varmt under alle lagene med skjørt. Det dumme var at metallunderskjørtet gjorde kjolen om til en slags pipe – kom man borti et levende lys kunne hele kjolen ta fyr på et blunk!

Høye krager

Det var ikke bare damene som gjorde mye rart for å være moderne. Menn skulle også ha store parykker og blek hud. De slapp korsettene, men en annen mote gjorde det vanskelig å puste for mennene. På slutten av 1800-tallet var det nemlig moderne med høye, stive krager på skjortene. Disse ble kalt «fadermorder» – de var så høye og stive at hvis du sovnet med den på så kunne du bli kvalt.

  Sir Walter Raleigh (1552–1618) var en poet, skribent og oppdagelsesreisende, og en av de mest kjente profilene fra den elisabethanske tiden (tiden da Elisabeth I var dronning av England, 1558–1603).

Dagens mote

I dag er det ikke like farlig å være moderne som for 300 år siden. Likevel kan det dukke opp trender som noen mener er usunne og farlige. Fremdeles er det mange som går ganske langt for å være moderne: Artisten Lady Gaga hadde i 2010 en kjole som var laget av kjøtt. Mange andre kjendiser har også blitt kritisert for måten de har endret utseendet sitt for å passe inn i en trend.

Å være seg selv

På 1700-tallet brukte man skinn fra mus for å få mørke øyenbryn. På 1960-tallet tatoverte man på bryn, og på 1990-tallet barberte man vekk øyenbrynene og tegnet de på med sminke. Mote forandrer seg over tid. Noe som var kjempekult for noen år siden synes vi er kjemperart i dag. Hvor viktig for deg er det å være moderne? Hvor tenker du grensen går for hva du ville gjort bare fordi det var moderne?  

Livsfarlig mote 

Kilder:

 • Historie & vitenskap 2 (2020)
  Orage Forlag AS
 • Revelist.com (21.09.2020): The 7 most deadly beauty trends of all time 
  https://www.revelist.com/makeup/poisonous-beauty-ingredients/1070

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. SciShow – YouTube
  5. Getty Images
  6. English Heritage – YouTube
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Krinoline: Ukjent / Foto: Hugo Maertens (CC BY-SA 3.0)
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. Getty Images
  13. As/Is – YouTube