Gammel mote

Tror du at mote var viktig i gamle dager? Det var det faktisk! Mennesker over hele verden har vært opptatt av mote i mange hundre år.

Bløtkaketrend

La oss spole tilbake tiden. Om du var en rik kvinne i Frankrike på 1700-tallet var det det voldsomme som var i vinden: Kjolen skulle være enorm, midjen skulle være smal, huden skulle være blek og håret skulle være høyt. Høres enkelt ut, kanskje? Men det var alt annet enn enkelt. Ikke var det særlig sunt heller.

Bløtkake

For 400 år siden skulle de rike damene i Frankrike ha store kjoler. De skulle se ut som en bløtkake! Håret skulle være høyt og pyntet. Ansiktet skulle være hvitt. Det var veldig moderne. Men det var vanskelig. Og det kunne være farlig. Under kjolen hadde man noe som het korsett. Dette var for at midjen skulle være veldig smal. Korsettet ble strammet og snørt inn. Så stramt at det ble vanskelig for damene å puste. Noen ganger besvimte de fordi det var så stramt. Andre ganger knakk ribbeina.

10 farlige trender 

Giftig sminke

I dag er det moderne at huden ser frisk og sunn ut. For 400 år siden skulle huden være blek. Det skulle vise at du var rik. De rike måtte nemlig ikke være ute i solen og jobbe. I sminken var det noen ganger giftige stoffer. Dette gjorde huden stygg. Da måtte man bruke mer sminke. Giften gikk inn i kroppen. Den kunne gjøre at tennene falt ut. Hvis man kysset for mange på kinnet fikk man også gift i seg. Dette kunne være livsfarlig.  

Smør og sukker i håret

For å få håret høyt brukte man smør og sukker i det. Det skulle være kjempehøyt! Hårkunstnere pyntet og ordnet håret til damene. De puttet metallstenger inni for å få det høyt nok. Så pudret de håret hvitt med mer giftig pudder. Til slutt pyntet de håret med fugler og blomster. For at håret skulle holde seg pent kunne man ikke vaske det. Håret stinket etter flere uker uten vask!

Rotter i håret?

Rotter og mus synes smør og sukker er deilig. Men man vil jo ikke ha rotter og mus i håret sitt! Noen bygget bur til håret som de kunne ha på mens de sov. Musene og rottene fikk ikke spist opp håret, men tror du damene sov godt?  

Kjolen din brenner!

Håret var ordnet. Ansiktet var sminket. Korsettet var på. Nå er det bare kjolen igjen. Kjolen var laget av mange, mange lag med stoff. Og under var det et underskjørt med enda flere lag. Heldigvis var det noen som laget et underskjørt av metall. Men dette gjorde kjolen til en slags pipe. Kom du borti et levende lys kunne hele kjolen ta fyr! 

Høye krager

Det var ikke bare damene som var opptatt av mote. Menn skulle også ha høye parykker og hvit sminke. De måtte ikke bruke korsett eller store kjoler. Men på 1800-tallet var det moderne med høye og stive krager på skjorten. Disse var så stive at hvis du sovnet med skjorta på så kunne du bli kvalt!

Mote i dag

I dag er det ikke like farlig å være moderne. Noen ganger dukker det fremdeles opp noen trender som kan være usunne. Mange gjør mye rart for å være moderne eller kule. De farger håret eller forandrer hvordan de ser ut. I 2010 hadde artisten Lady Gaga på seg en kjole som var laget av kjøtt. Men giftig sminke har vi ikke lenger.

Å være seg selv

Mote forandrer seg. Det som var kult for ti år siden blir kanskje sett på som kjemperart i dag. Er det viktig for deg å være moderne?

Livsfarlig mote 

Kilder:

 • Historie & vitenskap 2 (2020)
  Orage Forlag AS
 • Revelist.com (21.09.2020): The 7 most deadly beauty trends of all time 
  https://www.revelist.com/makeup/poisonous-beauty-ingredients/1070

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. SciShow – YouTube
  5. Getty Images
  6. English Heritage – YouTube
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Krinoline: Ukjent / Foto: Hugo Maertens (CC BY-SA 3.0)
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. Getty Images
  13. As/Is – YouTube