Trend gjennom tidene

I dag er det kanskje lett å tenke på mote som et nytt fenomen. At det er noe som kom med blogger, sosiale medier og internett. Men mote har vært viktig i hundrevis av år, både for kvinner og menn og i mange ulike kulturer. Mye er fint og gøy, noe er rart og ikke akkurat det vi forbinder med noe vakkert i dag, og noen ting har vært direkte farlig. Faktisk livsfarlig!

Bløtkaketrend

La oss spole tilbake tiden. Om du var en rik kvinne i Frankrike på 1700-tallet var det det voldsomme som var i vinden: Kjolen skulle være enorm, midjen skulle være smal, huden skulle være blek og håret skulle være høyt. Høres enkelt ut, kanskje? Men det var alt annet enn enkelt. Ikke var det særlig sunt heller.

Tar pusten fra deg!

La oss starte innerst: For å få den rette fasongen trengte man å snøres inn. Stramt! Det ideelle var å ha en midje som var så smal at en mann kunne holde en kvinne rundt livet med begge hender – og fingrene skulle berøre hverandre. Harde, stramme korsetter ble snørt sammen. Kanskje ble midjen smal, men ribben kunne knekke, lungene ble presset sammen, mage og tarm ble ødelagte. De skikkelig motebevisste sørget for å knekke de nederste ribbeina slik at korsettet kunne strammes enda mer. Både vondt og dumt, for det hendte også at de brukne ribbeina punkterte lungene til de allerede kortpustede damene. Det var slett ikke uvanlig at damer besvimte på grunn av oksygenmangel.

10 farlige trender 

Giftig sminke

Glem dagens trend om sunn og glødende hud. På denne tiden var blek hud et tegn på at du var så rik at du ikke trengte å være ute i sola. Jo blekere, jo rikere. For å oppnå dette, smurte man gjerne en blanding som inneholdt eggehvite, eddik og giftstoffer som bly og arsenikk, på huden. Konsekvensen var at huden ble ødelagt, hår og tenner kunne falle ut og du kunne bli skikkelig syk. For å pynte på den ødelagte huden smurte man bare på et tykkere lag for å skjule skadene. Ikke bare livsfarlig for de som hadde det på huden, men også for alle menn som kysset damene på kinnene.

Dronning Elisabeths sminke 

Hårkunst av smør og sukker

Nå som midjen var strammet og ansiktet sminket var det håret som gjensto. Ikke en liten jobb, for håret skulle være høyt og stort. Veldig stort! Ikke noe man kunne klare kun ved hjelp av eget hår, så hårkunstnere laget store parykker man kunne bære. Parykkene ble laget av hår, sukker, smør som ble dandert rundt lange metallpinner. Stasen ble pudret hvit med mer giftig pudder, pyntet med kammer, blomster og fugler. Parykkene var kjempedyre, så man hadde den gjerne på i noen uker. Uten å vaske den. Parykken stinket, så den ble regelmessig dynket med parfyme for å prøve maskere den vonde lukten.

Rotter i håret?

For rotter og mus var parykkene et deilig festmåltid. For å forhindre at den kostbare parykken ble spist opp i løpet av natten, fikk mange bygget et bur til håret som de kunne ha hodet og håret i på natta. Å sove med en stinkende parykk med hodet i et metallbur mens mus og rotter krafser rundt deg er kanskje ikke det du forbinder med skjønnhetssøvn? I alle fall ikke med oksygenmangel og forstoppelse på grunn av korsettet, og arsenikkforgiftning og sår fra sminken på toppen av det hele. Men hva gjør man ikke for å følge moten?

Kjolen din brenner!

Nå som hud, hår og undertøy er på er alt klart for kjolen. Kilovis med musselin og silke ble stablet oppå mange, mange lag med underskjørt. Dette var ikke bare varmt, men også tungt å bære. Heldigvis var det noen smarte mennesker som fant opp et underskjørt av metall som kunne erstatte underskjørtene. Praktisk, men dødelig. Metallburet gjorde skjørtet om til en veldig effektiv pipe, så kom man borti et levende lys eller en gnist fra et ildsted gjorde de svære kjolene at brannen spredde seg raskt. I tillegg kunne man lett bli tatt av vinden, og rett og slett bli blåst over klipper og stup.

Krevende krager

Det var ikke bare kvinnene som slet med helseproblemer for å følge moten. Menn skulle også ha store parykker og blek hud. Pusteproblemer slapp de heller ikke helt unna. Ikke på grunn av korsetter (det slapp de!), men mot slutten av 1800-tallet ble det mote for menn å bruke skjorter med veldig høye, veldig stive krager. Disse kragene fikk navnet «fadermorder». Du kjenner sikkert følelsen; du sitter ved middagsbordet. Selskapet har vart i timevis, det er kjedelig, du er varm og trøtt. Du skal bare lukke øyene litt, og hodet faller forover. Hadde du en slik krage på ville du nå ha blokkert luftrøret og rett og slett blitt kvalt.

  Sir Walter Raleigh (1552–1618) var en poet, skribent og oppdagelsesreisende, og en av de mest kjente profilene fra den elisabethanske tiden (tiden da Elisabeth I var dronning av England, 1558–1603).

Dagens mote

Man kan kanskje si at dagens motebilde er mindre ekstremt enn det var på denne tiden. I dag dukker det fremdeles opp noen trender som blir stemplet som usunne eller farlige, men det er sjelden giftstoffer eller gnagere i håret er involvert. Likevel er det mange som går ganske langt i dag for å passe inn i en trend, eller for å skape en trend. Artisten Lady Gaga stilte i 2010 opp i en kjole laget av kjøtt på MTV Music Awards. Kjendiser, som blant annet Kim Kardashian, har fått mye kritikk for måten de har endret utseendet sitt på bilder, og veldig mange filmstjerner bruker kosmetiske inngrep for å se yngre ut. Mange farger håret, bytter ut klær når motebildet endrer seg og er opptatt av å passe inn i dagens trender.

Å være seg selv

På 1700-tallet brukte man museskinn for å få mørke øyenbryn, i 1960-årene tatoverte man mørke bryn, mens på 1990-tallet barberte man vekk bryn og erstattet de med en tynn strek med sminke. Tidene forandrer seg, og det gjør moten også. Noe som var kjempekult for noen år siden, blir sett på som kjemperart i dag. Hvor viktig er det for deg å være moderne? Hvor tenker du grensen går for hva du ville gjort fordi det var moderne, eller fordi «alle andre» gjør det?

Livsfarlig mote 

Kilder:

 • Historie & vitenskap 2 (2020)
  Orage Forlag AS
 • Revelist.com (21.09.2020): The 7 most deadly beauty trends of all time 
  https://www.revelist.com/makeup/poisonous-beauty-ingredients/1070

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. SciShow – YouTube
  5. Getty Images
  6. English Heritage – YouTube
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Krinoline: Ukjent / Foto: Hugo Maertens (CC BY-SA 3.0)
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. Getty Images
  13. As/Is – YouTube