Halvparten av alle dyrearter bor i regnskogen

Forskerne vet at det finnes tusenvis av arter vi ennå ikke har oppdaget. Insekter er den største dyregruppa i regnskogen. Dyrene konkurrerer om mat og ly, og mange arter er truet eller allerede utdødd.

Pattedyr

Det er mange ulike pattedyr som liker seg i den varme, fuktige vegetasjonen eller i de kjølige elvene i regnskogen. Her bor det alt fra små trespissmus og villsvin til enorme neshorn og elefanter. Det finnes også aper og lemurer. De er noen av de smarteste dyrene på kloden. Noen regnskogsdyr er sjenerte og hemmelighetsfulle. Andre regnskogsdyr, som tiger og puma, er skumle rovdyr.

Visste du at … 

… seks regnskogpattedyr, blant annet brillebjørn og flere lemurer, kan dø ut i løpet av 5–10 år?

… kapusineraper har et spesielt forhold til blomstrende trær? Når apen slikker i seg nektar fra blomsten, får den pollen i ansiktet. Så tar den med seg pollenet til neste blomst den besøker, og bestøver den.

… et 10 kvadratkilometer stort område med regnskog huser 150 ulike arter pattedyr?

… den rosa amazonasdelfinen har en bøyelig hals som gjør at den kan snu på hodet for å finne frem i de oversvømte skogslettene?

… jaguaren lever og jakter alene, unntatt i paringstiden? Den jakter mest på bakken, men klatrer også opp i trær for å se etter byttedyr. Den kan bite helt inn til beinet. Navnet betyr «den som dreper med ett sprang».

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Fugleliv

Regnskogen huser flere fuglearter enn noe annet sted på jorda. Tusenvis av fugler skriker og flakser rundt i tretaket. Her finner man blant annet fargerike papegøyer, hornfugler og tukaner. Det finnes også rovfugler som ørner, våker og gribber. Noen fuglearter trekker til regnskogen om vinteren og reiser tilbake til kjøligere strøk om våren og sommeren.

Visste du at  

… araer samles i flokker på leireklippene i Amazonas? De spiser leiren fordi den inneholder stoffer som bryter ned giften i frøene som de også spiser.

… en kolibri må spise halvparten av sin egen kroppsvekt hver dag? Den spiser blomsternektar.

 det finnes 1500 fuglearter i Amazonas? 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Småkryp

De fleste av dyrene i regnskogen er virvelløse dyr. Virvelløse dyr mangler ryggrad. Eksempler på disse er insekter (som sommerfugler, maur og biller), edderkoppdyr (som edderkopper, tusenbein og skorpioner), snegler og mark. Man tror at det finnes 2,5 millioner insektarter i regnskogen. Noen er svære, som neshornbillen, mens andre er så små at de nesten er usynlige.

Øyenstikker i regnskogen

Visste du at …

 fire kvadratkilometer med regnskog kan huse over 50  000 insektarter?

 fugleedderkoppen biter med 2,5 centimeter lange giftklør? I tillegg skyter den ut irriterende hår for å skremme vekk fiender. 

 bladskjærermaur klatrer opp 30 meter høye trær og bærer 50 ganger sin egen vekt til bolet?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Maur som bærer med seg blader

Den unike regnskogen

Regnskoger er veldig spesielle steder hvor det lever enormt mange forskjellige planter og dyr. Dette er verdens eldste og frodigste økosystemer. 

En sti som går igjennom en frodig og grønn jungel i nærheten av Annapurna i Nepal

Kilder

  • Junior vitenskap (2018)
    Orage Forlag AS
  • Hjermann, Dag Øysteintemperert regnskog i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 21. august 2020 fra https://snl.no/temperert_regnskog