Eldre litteraturhistorie på null komma niks:
Del 2: Renessansen
Hvorfor skal du lese om skalden Gunlaug som ofret livet for sin store kjærlighet Helga? Eller om fantasiene til den forvirrede ridderen Don Quijote? Hva er vitsen med å lese eldgamle salmer om himmel og helvete? Eller komedien om stakkaren Jeppe som omtrent drikker seg i hjel? Alle disse tekstene er flere hundre år gamle. Holder det ikke å lese litteratur fra vårt eget århundre?
Magisk bok ligger åpen på et skrivebord med stabler av bøker på hver side, og sidene i boka lyser.
Eldre tekster kan lære oss mye om fortiden
Eldre tekster kan lære oss mye om samfunnet på den tiden de ble skrevet. Eldre litteratur er som en nøkkel til å forstå hvilke ideer, tanker og verdier som var viktige den gang. Vi blir kjent med mennesker som vokste opp under andre forhold enn vi gjør nå.
Gulnet papir, blekkhus og en fjærpenn ligger på et gammelt trebord.
Litteratur deles inn i historiske perioder
Eldre litteratur deles inn i ulike litteraturhistoriske perioder. De ulike periodene ble preget av den tids tanker og syn på verden. Mange av disse kjennetegnene finner man også i kunst, musikk og arkitektur.
Dette er den andre teksten i serien «Eldre litteraturhistorie på null komma niks». Den handler om renessansen.
Renessansen
«For et mesterverk mennesket er! Så opphøyet i sin fornuft! Så ubegrenset i sine evner!» Dette er ord fra skuespillet «Hamlet» som ble skrevet av William Shakespeare. Denne beskrivelsen viser hvordan de så på mennesket i renessansen. Renessansen startet i Italia rundt 1350 og spredte seg til store deler av Europa. Den varte frem til 1600.
📷 William Shakespeare
Fargerikt takmaleri der jomfru Maria er på vei opp mot himmelen omgitt av mange engler.
Gammelt bibliotek med takmalerier og fulle bokhyller på hver side av rommet.
Tanker og følelser
I 1605 ga den spanske forfatteren Miguel de Cervantes ut «Don Quijote». Boka blir senere sett på som Vestens første moderne roman. Tittelen er navnet på hovedpersonen. Han er en forvirret adelsmann som innbiller seg at han er en ridder som skal redde verden. Den svært synlige jeg-fortelleren og innblikket leseren får i hovedpersonens tanker og følelser, forteller oss hvor viktig det indre mennesket var i renessansen.
Don Quijote på hest og Sancho Panza på esel stående ved siden av en vindmølle i solnedgang.
Maleri der en hvitkledd og livredd Ophelia står foran kongen og dronningen mens hun blir holdt hardt i armen av en mann med røde klær.
Å være…menneske
Å være, eller ikke være, spør den forvirrede Hamlet. Noe vi kanskje også spør oss i dag? En ting er sikkert. Til tross for at Hamlet levde på 1600-tallet, kan han lære oss noe. Det sørger litteraturen for. Hvem vet? Kanskje du er den neste? Den som viser hvordan det er å være menneske i 2023? Uttrykt med dine følelser, tanker og ord.
Nærbilde av en ung hånd som skriver med blyant på en skriveblokk.
Ble du nysgjerrig på andre litteraturhistoriske perioder?
Åpen bok ligger på et skrivebord med stabler av bøker på hver side, og sidene i boka avgir et skinnende lys.
Kilder:
- Smidt, Kristian: Hamlet i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. februar 2023 fra http://snl.no/Hamlet
- Aardal, Jorunn; Falkeid, Unn: Dekameronen i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. februar 2023 fra https://snl.no/Dekameronen
- Skei, Hans H.: renessansen – litteratur i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. februar 2023 fra http://snl.no/renessansen_-_litteratur
- Styve, Per Sigurd Tveitevåg; Bjerkestrand, Nils E.: renessansen i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. februar 2023 fra http://snl.no/renessansen
- Sparre, Knut Enger: Don Quijote i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. februar 2023 fra http://snl.no/Don_Quijote
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Benjamin West 1792 / Public domain
-
Getty Images
-
Getty Images
-