Matproduksjon

Maten på kloden fordeles veldig ulikt. Noen har i overflod, mens andre sulter. Mange mener at det burde være nok mat til alle.

Det er ikke befolkningsvekst som er problemet. Vi fordeler maten urettferdig, og mange spiser altfor mye kjøtt. Produksjon av kjøtt gjør at vi bruker mye dyrkingsjord til dyrefôr fremfor mat til mennesker. Noen velger i tillegg å bruke ulike planter til å lage drivstoff fremfor mat.

Kuer i flokk

Forbruk av ressurser

Enorme områder med matjord blir brukt til å produsere dyrefôr. De som produserer kjøtt slipper ut mer klimagasser enn de som jobber med transport. Samtidig forbruker kjøttbransjen store vannressurser. For å produsere én kilo kjøtt brukes over 15 000 liter vann.

Trykk på knappen under for å se hvor mye vann som forbrukes for andre matvarer.

Kuer drikker vann

Globale utfordringer

Befolkningsvekst skaper selvsagt utfordringer med tanke på matproduksjon. Men det er likevel ikke det største problemet. Naturkatastrofer og krig gjør det også vanskeligere å produsere nok mat flere steder i verden. Mange har heller ikke råd til å kjøpe den maten de behøver.

I mange land er det for lite mat. Andre steder spiser vi altfor mye.

Mange blir så overvektige at de må starte på slankekur. Da brukes enda mer av ressursene i verden.

Mange av disse slankekurene er nemlig basert på lite karbohydrater, store mengder proteiner og fettholdig mat som kjøtt, ost og egg. Karbohydrater finnes i brød, poteter, grønnsaker og frukt.

For å produsere én kilo biffkjøtt kreves det syv kilo korn. Mange mener derfor at vi bør spise mindre kjøtt og mer korn og grønnsaker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overvekt

FNs bærekraftsmål

FN har valgt 17 mål for en bærekraftig utvikling over hele verden. Ett av disse målene handler om å utrydde sult.

Målet handler om at alle mennesker skal ha tilgang på nok mat hele året. Likevel blir det flere og flere som sulter.

Verden inneholder mer enn nok mat til alle. Vi må bare fordele ressursene mer rettferdig, og ikke kaste den maten vi selv ikke spiser.

Et grafisk bilde av bærekraftsmålet til FN: utrydde sult

Innen 2030  …

…  er målet å utrydde sult og sikre alle mennesker tilgang til nok, trygg og sunn mat. Særlig for fattige, flyktninger og spedbarn.

…  skal alle former for feilernæring utryddes.

Innen 2030  …

 

…  skal produktiviteten og inntektene til små lokale matprodusenter dobles. Særlig blant kvinner.

…  skal det finnes bærekraftige systemer for matproduksjon over hele verden.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En dames hender som fordeler korn på mange barn sine hender

Hvordan ligger vi an?

Verden er ikke i rute til å nå målet om å utrydde sult innen 2030.

  • I 2019 led nesten 9 prosent av verdens befolkning av sult.
  • To milliarder mennesker hadde ikke tilgang til sikker, næringsrik eller nok mat i 2019.
  • 1 av 11 lider av underernæring. Høyest på denne stigen ligger Haiti og Nord-Korea.
En jente som står inntil veggen med en tom tallerken

Hva kan du gjøre?

Du kan bidra til å kaste mindre mat. Ikke kjøp mer enn du trenger. Se, lukt eller smak på mat og drikke som har gått ut på dato før du kaster den. Utgått mat trenger ikke være dårlig!

En dame som lukter på sur melk

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images