Er det nok mat til alle?
Det er nok mat til alle, men hvorfor sulter da flere hundre millioner mennesker? Hva kan vi gjøre for å utrydde sult? Er det mulig å få til? FN har satt seg mål om å utrydde sult innen 2030. Er det noe du kan gjøre for å bidra til det?
Matproduksjon
Det er store skjevheter i hvordan maten på kloden er fordelt. Noen har i overflod, mens andre sulter. Mange mener at det egentlig er nok mat til alle.
Det er ikke befolkningsvekst som er problemet, men hvordan vi fordeler maten og hva som står på menyen. Produksjon av kjøtt gjør at vi forbruker mye av jordas ressurser. Vi bruker mye dyrkingsjord til dyrefôr fremfor mat til mennesker. Noen velger å bruke planter som raps og mais til å lage drivstoff, fremfor å bruke plantene som mat.
Kuer i flokk
Forbruk av ressurser
I tillegg til at mye matjord blir brukt til å produsere dyrefôr, står storfedrift for mer utslipp av klimagasser enn hele transportindustrien. Samtidig forbruker kjøttbransjen store vannressurser. For å produsere én kilo biffkjøtt brukes over 15 000 liter vann.
Trykk på knappen under for å se hvor mye vann som forbrukes for andre matvarer.
Kuer drikker vann
Overvekt
FNs bærekraftsmål
FN har satt seg 17 mål for en global bærekraftig utvikling. Ett av disse målene handler om å utrydde sult.
Målet handler om at alle mennesker skal ha tilgang på nok næringsrik mat hele året. Dette er en av FN sine mange menneskerettigheter. Likevel blir det flere og flere som sulter.
Det positive er at verden inneholder mer enn nok mat til at alle skal kunne spise seg mette. Vi må bare fordele ressursene mer rettferdig, og ikke kaste den maten vi selv ikke spiser.
Et grafisk bilde av bærekraftsmålet til FN: utrydde sult
En dames hender som fordeler korn på mange barn sine hender
Hvordan ligger vi an?
Verden er ikke i rute til å nå målet om å utrydde sult innen 2030, for tallene går feil vei.
- I 2019 led cirka 690 millioner mennesker av sult. Dette er 8,9 prosent av verdens befolkning.
- To milliarder mennesker hadde ikke tilgang til sikker, næringsrik eller nok mat i 2019.
- 1 av 11 lider av underernæring. Høyest på denne stigen ligger Haiti, Nord-Korea og Madagaskar.
En jente som står inntil veggen med en tom tallerken
Hva kan du gjøre?
Du kan bidra til å kaste mindre mat. Planlegg innkjøpene dine bedre. Ikke kjøp mer enn du trenger. Ikke vær altfor opptatt av datomerking. Se, lukt eller smak på mat og drikke som har gått ut på dato før du kaster den. Utgått mat trenger ikke være dårlig!
En dame som lukter på sur melk
Kilder:
- NRK.no (21.09.2021): Produserer mat nok til 12 milliarder mennesker – minst en tredel kastes
https://www.nrk.no/urix/produserer-mat-til-12-mrd-mennesker-1.11812379
- Forskning.no (21.09.2021): Storfekjøtt er miljøversting
https://forskning.no/husdyr-mat-miljovern/storfekjott-er-miljoversting/548948
- Forskning.no (21.09.2021): Dropp storfekjøtt om du vil spise klimavennlig
https://forskning.no/ny-klima-mat-og-helse/dropp-storfekjott-om-du-vil-spise-klimavennlig/294368
- FN.no (21.09.2021): Utrydde sult
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/utrydde-sult
Bilde- og videorettigheter:
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images