Er det nok mat til alle?

Det er nok mat til alle, men hvorfor sulter da flere hundre millioner mennesker? Hva kan vi gjøre for å utrydde sult? Er det mulig å få til? FN har satt seg mål om å utrydde sult innen 2030. Er det noe du kan gjøre for å bidra til det?

Accessibility icon Er det nok mat til alle?

Matproduksjon

Det er store skjevheter i hvordan maten på kloden er fordelt. Noen har i overflod, mens andre sulter. Mange mener at det egentlig er nok mat til alle.

Det er ikke befolkningsvekst som er problemet, men hvordan vi fordeler maten og hva som står på menyen. Produksjon av kjøtt gjør at vi forbruker mye av jordas ressurser. Vi bruker mye dyrkingsjord til dyrefôr fremfor mat til mennesker. Noen velger å bruke planter som raps og mais til å lage drivstoff, fremfor å bruke plantene som mat.

Kuer i flokk
Kuer i flokk

Forbruk av ressurser

I tillegg til at mye matjord blir brukt til å produsere dyrefôr, står storfedrift for mer utslipp av klimagasser enn hele transportindustrien. Samtidig forbruker kjøttbransjen store vannressurser. For å produsere én kilo biffkjøtt brukes over 15 000 liter vann.

Trykk på knappen under for å se hvor mye vann som forbrukes for andre matvarer.

Kuer drikker vann
Kuer drikker vann

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!