Matproduksjon

Maten i verden deles veldig urettferdig. Noen har altfor mye, mens andre sulter. Det burde ikke være slik, for det er egentlig nok mat til alle. Veldig mange spiser kjøtt. Derfor blir mye av matjorda brukt til å lage dyrefôr. Mange bønder slutter dermed å lage mat til mennesker.

Kuer i flokk

Forbruk av vann

De som produserer kjøtt bruker veldig mye vann. Det trengs 15 000 liter vann for å produsere én kilo biffkjøtt.

Kuer drikker vann

Globale utfordringer

Vi blir flere og flere mennesker på jorda. Likevel bør det være nok mat til alle. Naturkatastrofer, krig og fattigdom gjør det vanskelig å produsere nok mat flere steder i verden.

I mange land spiser folk altfor mye mat. De blir overvektige. Det spises veldig mye kjøtt og mindre grønnsaker. Kjøtt er dyrere å kjøpe enn grønnsaker. Derfor er det mange som ikke har råd til å spise kjøtt.

For å produsere én kilo biffkjøtt kreves det syv kilo korn. Mange mener derfor at vi bør spise mindre kjøtt og mer korn og grønnsaker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overvekt

FN ønsker å stanse sult

FN ønsker å skape en bedre verden for alle mennesker. De kaller det bærekraftsmål. De ønsker blant annet at ingen skal sulte. Alle skal ha mulighet til å spise seg mette hver dag. Likevel blir det flere og flere som sulter. Vi må bli mye flinkere til å dele med de som har lite.

Et grafisk bilde av bærekraftsmålet til FN: utrydde sult

Innen 2030  …

…  er målet å utrydde sult. Særlig for fattige, flyktninger og spedbarn.

…  skal alle former for feilernæring utryddes.

Innen 2030  …

 

…  skal alle som produserer lite mat få hjelp til å lage mer. Særlig blant kvinner og de fattigste.

…  skal produksjonen av mat fungere godt over hele verden.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En dames hender som fordeler korn på mange barn sine hender

Hvordan ligger vi an?

Vi er langt unna målet om å utrydde sult. Tallene er ikke så veldig positive.

  • I 2019 led nesten 9 prosent av verdens befolkning av sult.
  • To milliarder mennesker hadde ikke nok mat i 2019.
  • 1 av 11 lider av underernæring. Verst er det for Haiti og Nord-Korea.
En jente som står inntil veggen med en tom tallerken

Hva kan du gjøre?

Du kan kaste mindre mat. Ikke kjøp mer enn du trenger. Se, lukt eller smak på mat og drikke som har gått ut på dato før du kaster den. Utgått mat trenger ikke være dårlig!

En dame som lukter på sur melk

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images