Et rush av lykke

Hva gjør deg glad? Hva gir deg et kick? Når føler du at du virkelig lever? Livet er fullt av øyeblikk som gir oss et rush av lykke, en dyp følelse av å ha det bra, en kribling som gjør det umulig å ikke smile bredt eller hoppe av glede.

Hva er lykke for deg?

Lykke er subjektivt! Det betyr at det varierer fra person til person hva som gjør oss lykkelige. Men det finnes en del ting som gjør mange av oss glade. Disse skal vi se nærmere på i denne teksten.

Treningsglede

Av og til kan det være tungt å komme i gang, men mange av oss har nok opplevd at trening gir oss glede og energi. En av grunnene er at kroppen frigjør endorfiner når vi trener. Endorfiner demper ubehag og gjør oss glade. Kroppen frigjør også andre såkalte lykkehormoner, som serotonin og dopamin, når vi er i fysisk aktivitet. I tillegg synker nivået av stresshormonene kortisol og adrenalin.

Det er også andre ting ved trening som gjør oss glade. Ofte trener vi med gode venner, og vi føler mestring når vi klarer noe vi har øvd på lenge. Dessuten sover vi bedre når vi har brukt kroppen.

Har du hørt om «runner´s high»? 

Når man trener over tid, for eksempel når man løper langt, frigjør kroppen endorfiner for å dempe smerte. Dette hjelper oss å presse oss enda hardere. Når vi lykkes på trening, får vi et skikkelig lykkerush som vi gjerne vil oppleve igjen, og igjen. Slik blir vi oppmuntret til å løpe langt neste gang også.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Finn glede i naturen

Mange blir glade av å være ute i naturen. Her kan man få frisk luft, nyte sola, kjenne regnet i ansiktet eller høre den kramme snøen under skoene. Naturen byr på mange flotte opplevelser, som vakre solnedganger og flotte landskap.

Ute i naturen er det lettere å koble av, la tankene vandre, eller bare være uten å tenke på noe. Mange opplever en egen ro når de er ute i naturen. Hvis man går eller jogger en tur, får man dessuten brukt kroppen. Naturopplevelser kan også gi en følelse av fellesskap hvis man deler dem med andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fellesskap er viktig

Vi mennesker er sosiale vesener, og det er viktig for oss å ‘høre til’. Samvær med venner og familie kan gi oss mye glede. Bare tenk på følelsen du får når du og vennen din får latterkrampe av en dårlig vits, eller når laget ditt scorer i en viktig kamp. Når vi ler sammen med andre, eller bare sitter sammen og ser på film, gir det en følelse av tilfredshet og tilhørighet. Hvordan føler du deg når du er på konsert og hundrevis av mennesker hopper i takt som ett, stort bankende hjerte?

Musikk

Visste du forresten at du kan bli glad av å lytte til musikk du liker? Sett på yndlingslåta di, la kroppen følge rytmene, og kjenn hva det gjør med deg! Musikk kan redusere stress og uro fordi kroppens lykkehormoner settes i sving. 

Har du noen gang tenkt på hvordan musikk påvirker deg? Hvis du er nedfor, kan det være fristende å sette på trist musikk og gråte litt, men kanskje det er bedre å sette på en gladlåt for å snu følelsene?

Le deg glad

Den enkleste måten å frigjøre endorfiner på, er rett og slett å le. Se en morsom film, hør en morsom vits, eller del en morsom opplevelse. Det er viktig å le lenge og ofte, enten alene eller sammen med andre. Det er vanskelig å si om en god latter virkelig forlenger livet, men latter gjør oss i hvert fall gladere!

Å mestre noe nytt

Mange blir også glade av å lære noe nytt. Det behøver ikke være noe stort. Tenk på hvor stolt du ble første gang du klarte å knyte din egen skolisse, eller på lykkerushet du opplevde første gang du scoret mål, syklet uten støttehjul, slo noen i et dataspill eller fikk noen til å le av en vits du hadde funnet på.

Sett deg et mål

Det kan være veldig tilfredsstillende å jobbe mot et mål man har satt seg. Ofte opplever man en rekke små triumfer underveis, men også noen nederlag. Disse kan vi snu til noe positivt hvis vi lærer av dem. Når vi endelig når målet, kan det gi et skikkelig lykkekick.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Gode gjerninger

Det er kanskje ikke så overraskende at det å gjøre noe for andre kan gi oss mye glede. Å se ett ansikt lyse opp på grunn av noe vi har gjort, kan gi oss en voldsom lykkefølelse.

Vi føler oss bra når andre setter pris på oss for den vi er og det vi kan. Dette er kanskje lett å glemme i hverdagen, men bare prøv selv! Gled noen andre, og kjenn hvor godt det føles for deg også.

Prøv selv

Nå har du lest om flere ting som kan gi oss glede og lykkefølelse. Tenk gjennom hvilke av disse tingene som gjør deg glad, og prøv noen av dem neste gang du har en litt dårlig dag. Kanskje det ikke er så vanskelig å gjøre dagen bedre. Vi håper listen kan hjelpe deg å få et skikkelig lykkerush!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjournay
  2. Midjournay
  3. Midjournay
  4. Midjournay
  5. Midjournay
  6. Midjournay
  7. Midjournay
  8. Midjournay