Et rush av lykke

Hva gjør deg glad? Livet er fullt av øyeblikk som gir oss et rush av lykke, en kriblende følelse som gjør det umulig å ikke smile bredt eller hoppe av glede.

Hva er lykke for deg?

Hva som gjør oss lykkelige varierer fra person til person. Likevel finnes det en del ting som mange mennesker liker. Disse skal vi se nærmere på i denne teksten.

Treningsglede

Det kan være tungt å komme i gang, men mange opplever at trening gir dem glede og energi. Når vi trener, frigjør kroppen endorfiner som demper ubehag og gjør oss glade. Trening demper også stress fordi kroppen produserer mindre stresshormoner når vi beveger oss.

Ofte er det koselig å trene fordi vi trener med gode venner. Dessuten er det gøy å klare noe man har øvd på lenge. En annen ting er at vi sover bedre når vi har brukt kroppen.

Har du hørt om «runner´s high»? 

Når man trener lange økter, for eksempel når man løper langt, lager kroppen endorfiner for å dempe smerte og hjelpe oss å presse oss enda hardere. Det gir oss et skikkelig lykkerush som gir oss lyst til å løpe langt neste gang også.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Finn glede i naturen

Mange blir glade av å være ute i naturen. Her kan man få frisk luft, nyte sola, kjenne regnet i ansiktet og fryde seg over vakre solnedganger og flotte landskap. Ute i naturen er det lettere å koble av og la tankene vandre. Mange blir roligere når de er ute i naturen. Hvis man går eller jogger en tur, får man brukt kroppen, og hvis man tar med seg en venn, kan det bli enda koseligere.

Fellesskap er viktig

Mennesker er sosiale vesener som liker å være sammen med andre. Tenk på følelsen du får når du og vennen din ler av en dårlig vits, eller når laget ditt scorer i en viktig kamp. Når vi har det bra sammen med andre, gir det oss en følelse av fellesskap.

Musikk

Visste du at du kan bli glad av å lytte til musikk du liker? Sett på yndlingslåta di og kjenn hva det gjør med deg! Musikk kan dempe stress og uro fordi kroppens lykkehormoner settes i sving. 

Hvis du er nedfor, kan det være fristende å sette på trist musikk, men kanskje det er bedre å sette på en gladlåt for å snu følelsene?

Le deg glad

Den enkleste måten å frigjøre endorfiner på, er rett og slett å le. Det er viktig å le lenge og ofte, enten alene eller sammen med andre. Det er vanskelig å si om en god latter virkelig forlenger livet, men latter gjør oss i hvert fall gladere!

Å mestre noe nytt

Mange blir også glade av å lære noe nytt. Husker du hvor stolt du ble første gang du klarte å knyte din egen skolisse eller sykle uten støttehjul?

Sett deg et mål

Det kan føles godt å jobbe mot et mål. Ofte opplever man både oppturer og nedturer underveis. Nedturene kan vi snu til noe positivt hvis vi lærer av dem. Når vi endelig når målet, føles det skikkelig bra.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Gode gjerninger

Det å gjøre noe for andre kan også gi oss mye glede. Å se ett ansikt lyse opp på grunn av noe vi har gjort, kan gi en sterk lykkefølelse.

Det føles bra når andre setter pris på oss for den vi er. Bare prøv selv! Gjør noen andre glad, og kjenn hvor godt det føles for deg også.

Prøv selv

Nå har du lest om flere ting som kan gi oss glede og lykkefølelse. Hvilke av disse tingene gjør deg glad? Prøv noen av dem neste gang du er litt nedfor, så kanskje dagen din blir bedre. Vi håper denne listen kan hjelpe deg å få et skikkelig lykkerush!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjournay
  2. Midjournay
  3. Midjournay
  4. Midjournay
  5. Midjournay
  6. Midjournay
  7. Midjournay
  8. Midjournay