Falske pokémon-kort

Pokémon-kort kom til verden for over 20 år siden. Fremdeles lages det nye kort. I dag er kortene mer populære enn noen gang. Både barn og voksne samler. De første kortene som ble laget, er verdt mye mer penger nå. Men det finnes også mange falske kort, dessverre. De skal vi lære litt om nå.

Falske pokémon-kort

Sjekk tekst og farge

Å oppdage falske kort er ikke alltid lett. Begynn med å se nærmere på teksten og fargen på kortet. Sammenlikn kortet med andre kort fra samme sett. På bildet ser du et ekte og et falskt kort. Det som skiller dem er fargen, men også skrifttypene. Dette er veldig typisk for falske kort. Versjonen til høyre er ekte.

Jolteon-kort
Bakgrunn av pokémon-kort

Sjekk pokémonens HP

Pokémon-kort er ikke bare til å samle på – de er også et spill. I spillet lønner det seg å ha gode pokémon med gode trekk og selvfølgelig høy HP. HP er pokémonens liv. På grunn av dette ser man ofte veldig høy HP på falske kort. Det kortet som har høyest HP, er Snorlax VMAX med 340. Alt over 340 vil derfor være falskt.

Teddiursa og Keldeo
Bakgrunn av pokémon-kort

Sjekk baksiden av kortet

På baksiden er det ofte lett å oppdage falske kort. Fargen bak er veldig ofte lysere blå enn på de ekte baksidene. Ofte ser det ut som om falske baksider er skrevet ut på en dårlig printer. Til venstre ser du et ekte og et falskt kort. Det lyseste av dem er falskt.

Baksiden av pokémon-kort
Bakgrunn av pokémon-kort

Sjekk om alt er riktig

Noen falske kort kan se veldig fine ut, med fine bilder, farger og tekster. Men så er det noe galt likevel … Bare se på disse kortene. Begge er falske. Klarer du å se hvorfor? Det er jo ikke Clefable og Combusken som er på kortene! Det er Whimsicott og Charmeleon!

Clefable og Combusken
Bakgrunn av pokémon-kort

Kjenn på kortene dine

De kortene som er mest populære, finnes det mange falske av. For eksempel Full Art-kort. De har en overflate som er vanskelig å etterlikne. Hvis du ser nærmere på det høyre kortet, ser du tynne streker over hele kortet. Åpne bildet i ny fane for å se det større. Disse kan du også kjenne med fingrene. Hvis rillene mangler på et Full Art-kort, er det falskt.

Dragonite pokémon-kort
Bakgrunn av pokémon-kort

Har kortet riktig størrelse?

Det er ikke så lett å se, men falske kort er ofte mindre enn ekte kort. Hvis du legger kortene inntil hverandre, vil du kanskje oppdage at et eller flere kort er litt mindre. Da er nok disse falske. Den falske Blastoisen helt til venstre har også en hvitfarge rundt navnet sitt, en tykkere tekst på HP og feil symbol nede til høyre. Det er som regel flere ting som er feil på falske kort.

Blastoise pokémon-kort
Bakgrunn av pokémon-kort

Én liten feil er nok

Det er ikke alltid så enkelt. Noen falske kort er bra laget. Se nøye på tekstene og sammenlikn alltid med kort fra samme sett. Kortet helt til venstre har en skrivefeil i teksten. Man kan også se at pokémonens navn er skrevet med litt smalere bokstaver på det falske kortet.

Wobbuffet pokékon-kort
Bakgrunn av pokémon-kort
Bakgrunn med pokémon-kort

Noen ting er faktisk ikke feil

Det finnes noen kort som ser litt rare ut eller har småfeil. Da tenker man kanskje at kortet er falskt. Men det er det ikke alltid! Det finnes noen kort som har feil. Hvis du ser på kortet helt til venstre, ser du at det mangler skygge rundt bilderammen. Kort uten denne skyggen kalles shadowless. Siden disse kortene er mye mer sjeldne enn de vanlige kortene, er det mange som vil ha dem. HP-teksten er også litt annerledes på shadowless-kort.

Charmeleon Shadowless
Bakgrunn av pokémon-kort

Hvordan unngår man falske kort?

Hvis du ikke ønsker å ha falske kort i samlingen din, bør du passe på følgende:

 • Bare kjøp kort hos ordentlige leketøysbutikker, spillbutikker eller hos bokhandler.
 • Hvis du skal handle på internett, må du være veldig forsiktig. Ikke kjøp kort på Wish – de er alltid falske. Ikke kjøp kort fordi de er billige – ekte pokémon-kort selges veldig sjelden billig.
 • Hvis du handler på Finn.no er det ikke sikkert at selgeren vet om kortene som selges er ekte eller falske. Se godt på bildene før du kjøper, og spør om bedre bilder dersom det trengs.
 • Ikke bytt til deg kort som du ikke er sikker på at er ekte. Og ikke bytt bort falske kort uten å gi beskjed om at de er falske!
 • Lær deg forskjellene på ekte og falske kort. Da blir det enklere å få øye på kortene du ikke har lyst på.
Bakgrunn med pokémon-kort

Kilder:

 

Bilde- og videorettigheter:

 1. Skolerom
 2. Skolerom
 3. Skolerom
 4. Skolerom
 5. Skolerom
 6. Skolerom
 7. Skolerom
 8. Skolerom
 9. Skolerom / Fiona Sand – YouTube
 10. Skolerom