Hva er en solformørkelse? 

En solformørkelse blir til når månen står på linje mellom jorda og sola. Månen kretser rundt jorda én gang hvert 27,3 døgn. Jorda kretser rundt sola én gang hvert 365,2 døgn.

Slik oppstår en solformørkelse

1. Solas størrelse
Sola har omtrent 400 ganger større diameter enn månen, men er også 400 ganger lenger unna. Derfor kan det se ut som de er like store på himmelen, og derfor kan månen dekke sola for oss.

2. Månen
Vi ser ikke månens overflate under en solformørkelse. Solsiden av månen vender bort fra jorda, og vi ser bare den mørke baksiden.

3. Synlig kun for noen
Ikke alle kan se en solformørkelse. Bare mennesker i områdene som er på linje med sola og månen vil kunne se den.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sol- og måneformørkelse

Månefaser og formørkelser

Sol og måneformørkelser opptrer parvis 

Det er alltid en måneformørkelse to uker før eller to uker etter en solformørkelse. Dette er fordi sola, månen og jorda fortsatt ligger nok på linje til at månen kan havne i skyggen av jorda. Det er fordi månen da er på den andre siden av jorda.

Solformørkelser er sjeldne i Norge 

Det er veldig sjelden vi kan se totale solformørkelser fra Norge. På 2000-tallet vil det være fire, og alle er synlige på Svalbard. Den første var 1. august 2008, nummer to fant sted 20. mars 2015. Nå må vi vente til 2061 og 2097 for de neste to.

Totalformørkelsens varighet 

Noen formørkelser varer bare et par minutter. Andre kan vare seks til sju minutter. Forskjellen skyldes jordas og månens avlange baner. Når månen er nær jorda i banen, beveger den seg fortere. Det samme gjelder jordas bane rundt sola. Alt dette påvirker hvor fort vi ser månen bevege seg over sola under en solformørkelse.

Pass på øynene  

Du må aldri se rett på sola. Det er veldig farlig å se rett på sola uten spesielle formørkelsesbriller. Med et teleskop kan man se planeter, galakser og måner. Den forstørrer det man ser på himmelen, som en slags kikkert. Sola lyser så sterkt at den kan skade synet ditt og i verste fall gjøre deg blind. Selv om 99 prosent av sola blir dekket av månen, er den siste prosenten sterk nok til å skade øynene.

Formørkelser krever syzygi 

Formørkelser skjer ved en bestemt plassering av sola, jorda og månen. Denne kalles syzygi. Det er når de tre himmellegemene ligger helt på linje med hverandre.

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS
 • Engvold, Oddbjørn: penumbra i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 29. juni 2020 fra https://snl.no/penumbra

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. NRK
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images