Skru’n som Beckham

Legendariske fotballspillere som David Beckham og Cristiano Ronaldo er verdensberømte for måten de tar frispark på. Gode frispark der ballen skrur inn i hjørnet fra nesten død vinkeler en viktig del av en dødballsituasjon. Men hvordan fungerer fysikken bak slike velplasserte skudd? 

⬅  David Beckham gjorde kunsten å skru frispark til en spesialitet. Han var så god at det i 2002 kom en film med navnet «Skru’n som Beckham» («Bend it like Beckham»).

Magnuseffekten 

Det handler om det som heter Magnuseffekten. Den ble oppdaget i 1672 av Sir Isaac Newton under en tenniskamp. I 1853 beskrev den tyske fysikeren Heinrich Gustav Magnus hva som skjedde. Rundt hvilken som helst spinnende ball blir luftstrømmen forstyrret. Hvis ballen spinner mot klokka, vil lufttrykket på høyre side øke. På venstre side av ballen blir lufttrykket mindre. Det oppstår en trykkforskjell som skyver ballen mot venstre. 

Illustrasjon: Thierry Dugnolle (CC BY-SA 4.0)

Den perfekte skruen 

1. Sparket
Spilleren treffer ballen på høyre side og får den til å spinne mot klokka. 

2. Luftstrømmen
Når ballen spinner gjennom lufta, passerer lufta raskest på høyre side og langsomst på venstre side. 

3. Friksjonsforskjellen
Friksjonen mot lufta blir størst på høyre side. Der treffer lufta ballens spinn midt imot. På venstre side av ballen passerer lufta i samme retning som ballens spinn. Friksjonen blir dermed mindre.

4. Skru
Ballen skrur mot venstre fordi trykket er større på høyre enn på venstre side. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Det «umulige» frisparket 

 

Forklaringen på Roberto Carlos frispark 

 

For rund fotball 

Den offisielle ballen som ble brukt under VM i Sør-Afrika i 2010, ble kalt Jabulani. Den skapte forvirring hos både målvakter og utespillere. Ballen var sydd på innsiden og var derfor helt rund. Dermed kunne ballen finne på å skru alle veier. Den var også veldig glatt, så den glapp lett på foten. På grunn av dette var det også vanskelig å få den til å spinne riktig. Keeperne kunne ikke forutse retningen på ballen. Den oppførte seg nesten som en oppblåst plastball. 

Fotballkunst

Et frispark av Cristiano Ronaldo handler også om «fotballkunst». Men han prøver bevisst å unngå spinn på ballen. Den må spinne minst mulig for at skuddet skal bli skikkelig hardt. Når lufta flyter forbi ballen, dannes et luftlag tett inntil overflaten av ballen. Små ujevnheter på ballens overflate kan forstyrre luftstrømmen, og da vil ballen skifte retning. En ball som beveger seg slik gjennom lufta, kalles knuckleball. Målvakten som skal stanse en slik ball, kan bli helt utmanøvrert av retningsendringene.

Kilder:

 • Vitenskap Junior (2018)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter

  1. Getty Images
  2. Wikimedia Commons
  3. DK Images
  4. Ionakana Youtube
  5. TED-Ed Youtube
  6. Adidas
  7. Adidas