Skru’n som Beckham

Legendariske fotballspillere som David Beckham og Christiano Ronaldo er verdensberømte for måten de tar frispark på. Gode frispark, som for eksempel perfekte skudd inn i hjørnet fra nesten død vinkel, eller dundrende kanonskudd, er en viktig del av en dødballsituasjon. Men hvordan fungerer fysikken bak slike velplasserte skudd?

⬅  David Beckham gjorde kunsten å skru frispark til en spesialitet. Han var så god at det i 2002 faktisk kom en film med navnet «Skru’n som Beckham» («Bend it like Beckham»). 

Magnuseffekten 

Det hele handler om det som heter Magnuseffekten. Den ble først oppdaget i 1672 av Isaac Newton under en tenniskamp, og i 1853 beskrevet av den tyske fysikeren Heinrich Gustav Magnus. Rundt hvilken som helst spinnende sylinder eller kule blir luftstrømmen forstyrret på bestemte måter. Hvis ballen spinner mot klokka, vil høyresiden bevege seg den veien ballen går, og friksjonen mellom ballen og lufta den går igjennom, øker. På venstre side av ballen spinner ballen i samme retning som luftstrømmen forbi ballen, og friksjonen der blir mindre enn på høyre side. Det oppstår en trykkforskjell som skyver ballen mot venstre.

Illustrasjon: Thierry Dugnolle (CC BY-SA 4.0)

Den perfekte skruen 

1. Sparket
Spilleren treffer ballen på høyre side og får den til å spinne mot klokka.

2. Luftstrømmen
Når ballen spinner gjennom lufta, passerer lufta fortest på høyre side og langsomst  venstre side.

3. Friksjonsforskjellen
Friksjonen mot lufta blir størst på høyre side, der lufta «møter» ballens spinn midt imot. På venstre side av ballen passerer lufta i samme retning som ballens spinn, og da blir friksjonen mindre.

4. Skru
Ballen skrur mot venstre fordi trykket er større på høyre enn på venstre side. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Det «umulige» frisparket 

 

Forklaringen på Roberto Carlos frispark 

 

For rund fotball 

Den offisielle ballen som ble brukt under VM i Sør-Afrika i 2010, ble kalt Jabulani. Den skapte forvirring hos både keepere og utespillere. Ballen var sydd på innsiden og var derfor helt rund. Nettopp denne rundheten satte spillerne helt ut fordi ballen kunne finne på å skru alle veier. Utespillerne likte den heller ikke fordi den ikke hadde noen ujevnheter og derfor glapp lett på foten. På grunn av dette var det også vrient å få den til å spinne riktig. Keeperne kunne ikke forutse retningen på ballen, siden den hadde det med plutselig å sakke av eller kanskje begynne å gå oppover, nesten som en oppblåst plastball.

Fotballkunst

Et frispark av Cristiano Ronaldo handler like mye om «fotballkunst», selv om han bevisst forsøker å unngå spinn på ballen. Den må spinne minst mulig for at skuddet skal bli skikkelig hardt. Når lufta flyter forbi ballen, dannes en slags luftpute tett inntil overflaten av ballen. Små ujevnheter på ballens overflate kan forstyrre luftstrømmen, og da vil ballen skifte retning. En ball som beveger seg slik gjennom lufta, kalles knuckleball. Når Cristiano Ronaldo treffer ballen perfekt får den altså minimalt med spinn, og da vil enhver ujevnhet få den til å skjene til siden. Keeperen som skal stanse den, kan bli helt utmanøvrert av retningsendringene.

Kilder:

 • Vitenskap Junior (2018)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter

  1. Getty Images
  2. Wikimedia Commons
  3. DK Images
  4. Ionakana Youtube
  5. TED-Ed Youtube
  6. Adidas
  7. Adidas