Penger er ikke alt!

Penger er ikke alt her i verden, sies det. Og det er jo riktig. Men skal du starte din egen bedrift, kommer du ikke utenom å tenke på økonomien. Ingen bedrifter overlever på luft og kjærlighet. Det må penger til.

Trenger du startpenger?

Veldig ofte vil du ha behov for å bruke en del penger før du kan tjene penger. Du trenger startkapital. Dette er penger som skal gå til å betale for alt du trenger for å starte opp, og til å betale bedriftens regninger i en periode fram til den begynner å tjene penger. 

Hvis forretningsideen din for eksempel er å redesigne brukte klær, må du antakelig kjøpe både stoff, knapper, tråd og annet utstyr. Kanskje trenger du også en proff symaskin. Du må bruke penger på å lage en nettside, og kanskje betale noen for å lage en god logo til bedriften din.  

Tenk framover

Prøv å tenke litt fram i tid når du beregner hvor mye startkapital du trenger. Det er nemlig veldig få i bedrifter som begynner å tjene penger fra første dag. Kundene må jo få tid til å oppdage produktene eller tjenesten din. Derfor er det ofte lurt å ha nok startkapital til at du kan holde bedriften i gang en stund, til du begynner å tjene penger på ideen din.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan skaffer du startkapital?

Det er flere måter å skaffe startkapital på. Du kan låne penger i banken – eller kanskje du kan låne av noen i familien din? Men husk at dette er penger som skal betales tilbake, og du kan i alle fall være sikker på at banken vil ha renter. Du må altså betale tilbake mer enn den summen du låner.

Investor

Hvis du mener at du har en veldig god forretningsidé, kan du kanskje heller få noen til å investere penger i bedriften din slik at du får startkapital. Det betyr at vedkommende gir deg penger, mot at hen får eie litt av bedriften din. Hvor mye hen får eie, er noe du og din investor må bli enige om.

Salgspitch

Først må du altså finne en eller flere investorer som har tro på din forretningsidé. Hvordan overbeviser du investoren om at idéen din er skikkelig god?

Du må lage skikkelig bra presentasjon av ideen din. Her forklarer du forretningsmodellen (linke til annen artikkel) og viser resultatene av eventuelle markedsundersøkelser du har gjort (linke til annen artikkel). Godt språk, en gjennomarbeidet presentasjon og overbevisende argumenter er suksessoppskriften for å vekke investorenes interesse. Det er dette som på forretningsspråket heter å lage en salgspitch.

Et realistisk budsjett

Du må også lage et realistisk budsjett for bedriften din, slik at du ser om det faktisk er mulig å tjene nok penger på ideen din. 

I budsjettet må du ha en oversikt over alle utgifter du vet at du kommer til å få – enten det er strøm, husleie, lønn til deg selv eller andre, eller penger til annonsering i sosiale medier. Vær realistisk – du vinner ingenting på å prøve å lure deg selv her. 

Budsjettet må også ha med en oversikt over det du tror at bedriften din kan tjene. Igjen er det viktig at du ikke er overoptimistisk. Har du tro på at du klarer å tjene nok til å betale alle regningene når startkapitalen er brukt opp – og kanskje til og med ha litt til overs? Hvis ikke; er det noe du kan gjøre for å redusere utgiftene?

Ofte må en gründer for eksempel regne med å ikke ta ut noe lønn til seg selv på en god stund. Du kan også se om du kan øke inntektene, for eksempel ta på deg syoppdrag i tillegg til å selge redesignede klær.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Hva er konkurs?

Selv om du har gjort et grundig forarbeid, er det jo ikke sikkert at bedriften din lykkes. Det kan være at noen lanserer et mye bedre produkt som kundene foretrekker. Eller kanskje tjenesten din er grei nok, men kundene ikke er villige til å betale så mye som du trenger for å få bedriften til å lønne seg. Noen ganger kan det også skje noe helt uforutsett – for eksempel en pandemi. I pandemien var det mange kafeer og restauranter som gikk konkurs fordi de ikke fikk lov til å ta imot kunder.

Konkurs kan altså skje når et selskap ikke lenger klarer å betale det de skylder – som lønn, husleie og skatt. Det er gjerne kreditorene som krever at bedriften skal slås konkurs, og sender da en melding til domstolen om det.

Du kan også slå ditt eget selskap konkurs hvis du ser at du ikke lenger klarer å betale regningene. Da sender du selv inn en melding til domstolen, der du forklarer at du ønsker at selskapet skal legges ned. Loven sier faktisk at du har plikt til å slå selskapet ditt konkurs dersom det er helt tydelig at du ikke vil klare å betale regningene dine innen rimelig tid. 

Når et selskap er konkurs, får ikke du som eier lenger rett til å bestemme over det bedriften har av verdier, verken den proffe symaskinen eller alle de fine stoffene – ikke en eneste knapp. Disse får du nå ikke lov til å gi bort eller gjemme unna.

Det blir i stedet oppnevnt en profesjonell bostyrer, som regel en advokat, som starter konkursforhandlinger. Målet med konkursforhandlinger er at selskapet skal legges ned på en ryddig og ordentlig måte, og at selskapets eiendeler skal fordeles mest mulig rettferdig mellom alle dem som selskapet skylder penger. Det er dette bostyreren skal sørge for.

Konkurs – en nyttig erfaring

Det kan være litt skremmende å tenke på at bedriften du starter faktisk kan gå konkurs. Men husk på at svært mange vellykkede og kjente gründere har gått konkurs flere ganger i livet. Og nesten alle disse forteller at det var en utrolig nyttig erfaring, som lærte dem mye om hva de kunne gjøre bedre neste gang. For selv om du går konkurs, betyr ikke det at du ikke kan starte en ny bedrift!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Til refleksjon

  • Hva tenker du er fordeler og ulemper med å låne startkapital i bank?
  • Hva er fordeler og ulemper ved å skaffe investorer? 
  • Hvorfor tror du at du, som eier, ikke får bestemme over selskapets verdier når selskapet er konkurs? 
  • Hvorfor tror du det står i loven at et selskap må slå seg selv konkurs dersom det er tydelig at de ikke vil klare å betale det de skylder innen rimelig tid?