Fra vakker trollkvinne til stygg heks 

Fra gammelt av har magi vært en viktig del av samfunnet. Det var som regel vakre kvinner som hadde kunnskap om magi. I begynnelsen ble disse trollkvinnene beundret. De ble sett på som gode hjelpere for kongen. 

I dag fremstilles vanligvis en heks som en stygg gammel dame. De koker gjerne et magisk brygg i en sort kjele. En heks er gal og ondskapsfull. Hvordan kunne de vakre kvinnene bli forvandlet til stygge hekser? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mannen overtar

For flere tusen år siden bosatte det seg mange ulike folkegrupper i Europa. Disse var oftest styrt av menn. Deres kultur handlet om krig og mannlige krigsguderKvinnene ble derfor sett på som mindre verdifulle, og mer farlige. 

Hekser skapes i mytene

Den jødiske myten om Lilith forteller om en kvinne som kidnappet barn når det ble mørkt. Hun brukte ondskapen i seg til å skade andre. 

En annen fortelling fra gresk mytologi er om Lamia. Hun var en vakker dronning som ble forvandlet til en grusom kvinne som spiste andres barn. Mange kvinner ble sett på som farlige, og trolldomslære ble forbudt. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Grekerne tillot offentlig magi

Grekerne hadde stor respekt for magi, og var viktig i deres religion. Men fattige kvinner som hadde kunnskap om medisin, kunne bli dømt til døden. 

Romerne fryktet opprør

Den romerske kulturen er sterkt påvirket av den greske mytologien. Magi og trolldom var en del av statsreligionenI frykt for at fattige kvinner (og menn) med magiske krefter skulle starte opprør mot staten, ble de ofte drept. 

Papirbakgrunn 8

Heksebrenningen starter

Mange trodde at trollkvinner kunne vekke opp de døde. Dessuten kunne de påvirke været og spre sykdom. Den romerske keiseren Constantinus mente at trolldom var farlig for menneskene. Derfor begynte romerne å brenne hekser. 

Isis-religionen 

Isis var en egyptisk gudinne. Hun var trolldommens gudinne, og forbildet for magiske kvinner. Hun gjorde mange gode gjerninger. Da kristendommen vokste, forsvant Isis-religionen. 

Hekate – heksenes gudinne

I tidlig gresk mytologi fortelles det om Hekate som trolldommens gudinne. Et bilde av henne ble ofte plassert i døråpninger eller ved byporter. Folk trodde hun holdt det onde borte. Om hun ble misfornøyd kunne hun slippe inn onde krefter.  

Kristendommen forbyr trolldom

Kristendommen aksepterte ikke trolldom og magi. Kirken trodde nemlig at heksene samarbeidet med djevelen

Brent levende på bålet

Mange uskyldige mennesker ble brent levende på bålet. Man trodde at heksene da ville forsvinne. I Norge ble over 800 kvinner dømt for trolldom i perioden 1575–1670. 

Øisteins krusedullhekser

Kilder:

 • Haxor, 2020
  Orage Forlag AS 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Shutterstock
  4. Getty Images
  5. Shutterstock
  6. Shutterstock
  7. Getty Images
  8. William Blake og Mythology & Fiction Explained Youtube
  9. Ralph Gardiner
  10. Getty Images og Ellen lebesby Youtube
  11. Øisteins Blyant Youtube